gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Levica zahteva takojšnji umik slovenskih vojakov iz Iraka ter obsodbo ameriške imperialistične politike

Deli na:
Levica zahteva takojšnji umik slovenskih vojakov iz Iraka ter obsodbo ameriške imperialistične politike

Matej T. Vatovec - Foto: Bobo

Levica je danes na vlado naslovila pobudo, s katero zahteva, da Slovenija nemudoma prekine sodelovanje v operaciji Neomajna odločenost in umakne vseh šest slovenskih vojakov iz Iraka in častnika, ki sodeluje v osrednjem vojaškem poveljstvu ZDA v Tampi, je danes na novinarski konferenci povedal vodja poslanske skupine Levice Matej T. Vatovec.

Napovedal je tudi, da bodo danes v državni zbor vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora za zunanjo politiko, na kateri bi opravili resno razpravo o razmerah v Iranu in regiji po ameriškem atentatu na iranskega generala Kasema Solejmanija.

Levica pričakuje, da bi na njej obsodili kršitve suverenosti in ozemeljske celovitosti ter uporabe in grožnje ZDA z uporabo vojaške sile proti Iranu, preko diplomatskih povezav z ZDA izrazili nasprotovanje trenutni politiki Washingtona do Irana ter pozvali ameriško vlado k takojšnjemu prenehanju agresivnih dejanj v Hormuški ožini in prenehanju kopičenja vojaštva in vojaške opreme v soseščini Irana, so sporočili iz stranke.

Vatovec je na novinarski konferenci izpostavil stališče Levice, da ZDA s predsednikom Donaldom Trumpom na čelu "s svojimi dejanji pripravljajo tla za dokončno eskalacijo konfliktov na Bližnjem vzhodu in ogrožajo svetovni mir".

Opozarjajo, da nadaljnja ameriška destabilizacija Bližnjega vzhoda lahko vodi v resno eskalacijo konfliktov v območju, še eno humanitarno katastrofo, nove napetosti med velesilami, ponovni razrast islamskega ekstremizma, povečanje nevarnosti terorističnih napadov po svetu in milijone novih beguncev in notranje razseljenih.

"Zaradi tega mora slovenska politika ostro obsoditi ta dejanja in nemudoma pričeti sprejemati ukrepe". Kot prvega predlagajo, da nemudoma odpokliče slovenske vojake, ki delujejo v Erbilu na severu Iraka in v Tampi. Nujno pa mora Slovenija tudi jasno obsoditi "ameriško imperialistično politiko do Irana, ki je grožnja svetovnemu miru", ter začeti govoriti o tem, da ZDA ogrožajo celoten svet.


V Levici so v sporočilu za javnost izpostavili, da so na obrambnem ministrstvu danes potrdili, da v Iraku v bazi v Erbilu do nadaljnjega ostajajo vsi pripadniki Slovenske vojske, ki delujejo v kontingentu pod vodstvom Nemčije, ker za umik trenutno ne vidijo potrebe. Po oceni Vatovca bi bilo sicer mogoče slovenske vojake iz Iraka umakniti dokaj hitro, potrebna je odločitev obrambnega ministrstva.

Levica še meni, da ZDA s svojo politiko ogrožajo tudi slovenske nacionalno-varnostne, zunanjepolitične in gospodarske interese v Iranu, ki bi bili z vojno gotovo porušeni.

Glede ugotovitve novinarke TV Slovenije, da so slovenski vojaki v okviru operacije nameščeni v Erbilu v Kurdistanu, kjer načeloma ni nevarnosti in od koder druge države vojakov ne umikajo, je Vatovec na novinarski konferenci še dejal, da se bo eskalacija verjetno zgodila, tudi v luči predsedniških volitev v ZDA. Prisotnost slovenskih vojakov v Iraku, tudi če gre za Kurdistan, "pa je še vedno v okviru operacije ZDA" in s tem Slovenija sporoča, da podpira dejanja Washingtona.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič pobude Levice o umiku slovenskih vojakov iz Iraka ne podpira. Kot je poudaril v odgovoru na novinarsko vprašanje v DZ, se je slovenska država odločila za članstvo v Natu, "proti čemur smo bili", tako da so sedaj v Iraku na služenju profesionalni vojaki, ki morajo "ubogati ne slovenske komande, ampak komando Nata".

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han pa je izpostavil, da je skrb za varnost slovenskih vojakov na katerikoli misiji na prvem mestu. Verjame, da zunanje in obrambno ministrstvo ter kabinet predsednika "na uro" spremljajo razmere v Iraku in da bodo "primerno reagirali". Želi pa si enotnega stališča "evropskega dela Nata".

Slovenska vojska v misiji Neomajna odločenost na severu Iraka sodeluje od septembra 2016. V njenem okviru v centru za usposabljanje v Erbilu šest slovenskih vojakov sodeluje pri urjenju pripadnikov iraških oboroženih sil, en častnik pa v poveljstvu koalicije pri Osrednjem vojaškem poveljstvu ZDA v Tampi.