Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Levica bi morala danes pretrgati z vlado Marjana Šarca, kaj se bo zgodilo

Deli na:
Levica bi morala danes pretrgati z vlado Marjana Šarca, kaj se bo zgodilo

Ekipa Levice na seji odbora DZ. - Foto: DZ/Matija Sušnik

»Črtanje dohodninskega dela reforme, je prvi pogoj za ohranitev sodelovanja med Levico in vlado.« Tako se glasi nov ultimat Levice, ki so ga včeraj priobčili na spletni strani. Od koalicije pričakujejo, da to stori danes popoldne na odboru za finance. V Levici so prepričani, da je davčna reforma vlade davčna reforma za bogate.

Po naših informacijah bodo koalicijske stranke vztrajale pri podpori celotnemu svežnju štirih davčnih zakonov, torej tudi pri predlogu sprememb zakona o dohodnini. Ker v Levici prisegajo, da njihove besede za razliko od drugih nekaj veljajo, upravičeno pričakujemo, da bodo tokrat le pretrgali sodelovanje z vlado Marjana Šarca. V predlogu za umik dohodninskega dela reform so na ministra za finance Andreja Bertonclja naslovili ostre očitke, da je večkrat grobo zavajal javnost.

Koalicijske stranke so se včeraj dogovorile tudi glede petega dohodninskega razreda, kar je bilo še odprto vprašanje. Kot smo izvedeli, naj bi v ta najvišji razred po amandmaju vladnih strank sodili tisti, ki imajo prihodke večje od 72.000 evrov. Do zdaj je bila meja pri 70.000 evrih, predlog ministrstva za finance pa je bil višji - 80.000 evrov.

Leta 2017 je bilo število zavezancev uvrščenih v prvi dohodninski razred brez obveznosti plačevanje dohodnine skoraj kot 662.000. Z drugimi besedami: 63 odstotkov zavezancev sploh ni plačalo dohodnine. Breme je tako padlo na drugi dohodninski razred, na 26 odstotkov  zavezancev, ki prispevajo 46 odstotkov celotne zbrane dohodnine. (Glej priloženo tabelo porazdelitve zavezance in odmerjene dohodnine.)

Radikalna protisistemska - torej socialistična politika boja proti razredni družbi nas ne pripelje na Bahame temveč - all inclusiv - v Venezuelo.

Levica bi skladno z radikalno protisistemsko - torej socialistično politiko želela, da bi bilo še več ljudi v prvem razredu in si tako pridobila čim več volivcev. Sicer pa njihovemu levičarskemu populizmu ne moremo odrekati iznajdljivosti. Tako so naračunali, da naj bi si po novem tisti z minimalno bruto plačo na letni ravni privoščili eno kavo več (1,6 evra), tisti z minimalno plačo štirikratno dopolnilno zavarovanje (146 evrov), visok državni uradnik z dvakratno povprečno plačo električni skiro (643 evrov), menedžer s šestkratno povprečno bruto plačo pa all inclusive počitnice na Bahamih (1988 evrov).

Radikalna protisistemska - torej socialistična politika boja proti razredni družbi nas ne pripelje na Bahame temveč - all inclusiv - v Venezuelo.

Foto: MF - Porazdelitev zavezancev in odmerjene dohodnine