mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Levica prekinja sodelovanje z vlado, nekateri v koaliciji je ne bodo preveč pogrešali

Deli na:
Levica prekinja sodelovanje z vlado, nekateri v koaliciji je ne bodo preveč pogrešali

Miha Kordiš, Luka Mesec in Matej Tašner Vatovec. - Foto: Bobo

Levica je danes pričakovano "ugotovila, da je vlada prekinila sodelovanje in odstopila od dogovora" z njimi. Stranke koalicije napovedujejo, da bodo z Levico še vedno sodelovale pri posameznih projektih, sicer pa bo vlada iskala podporo drugih opozicijskih strank.

Razplet dogajanja je bil sicer pričakovan, a brez zapletov ni šlo. Pričakovan scenarij je bil, da bodo poslanci koalicije na odborih DZ za finance in zdravstvo zavrnili zakonska predloga Levice, ki predvidevata ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in dvig prispevnih stopenj za obvezno zdravstveno zavarovanje. S tem ne bi izpolnili še tretjega pogoja Levice za podporo proračunu in nadaljnje sodelovanje z vlado.

A se to ni zgodilo, ampak je odbor za finance sejo prekinil pred glasovanjem, na odboru za zdravstvo pa je koalicija napovedala kar devet dopolnil, s katerimi bi med drugim namesto dviga prispevnih stopenj, kot je želela Levica, kot finančni vir uvedli pavšalni prispevek v višini 29 evrov. S sprejemom dopolnil je koalicija pogojevala podporo predlogu Levice.

Predsednik odbora Franc Trček (Levica) je sejo prekinil, da bi lahko poslanske skupine in zakonodajno-pravna služba DZ predloge preučile.

V koaliciji so zatrjevali, da so s tem pokazali dobro voljo, koordinator Levice Luka Mesec pa je po seji dejal, da bi s sprejemom dopolnil povozili predlog Levice, zato ugotavljajo, da je koalicija z vložitvijo neusklajenih dopolnil pokazala svoje nestrinjanje z njihovim predlogom, ki uvaja solidarnostno plačevanje prispevka.

"Več kot dva meseca so imeli na voljo, da bi se z nami uskladili, a so danes neusklajeno, ob začetku obravnave predloga na odboru za zdravstvo s polurno prekinitvijo prinesli dopolnila, o katerih smo prvič slišali. Tudi po ugotovitvah zakonodajno-pravne službe spreminjajo zakon do te mere, da gre dejansko za drug zakon," je ob tem opozoril Mesec.

"Padla je še zadnja domina, ugotavljamo, da je vlada dokončno prekinila sodelovanje in odstopila od dogovora z nami," je zato sklenil Mesec in dodal, da za Levico odslej sporazum ni več obvezujoč.

Dodal je, da bi si želeli sodelovanja z vlado, a je "problem, da nas je vlada že nekaj mesecev ignorirala". Na vprašanje, ali je glede na njihov nov opozicijski status v kratkem pričakovati vložitev kakšne interpelacije, Mesec ni odgovoril konkretno. O tem, kako bodo ravnali v prihodnje, bodo po njegovih navedbah komunicirali v prihodnjih dneh.

Premier Marjan Šarec pa je prepričan, da ni vlada tista, ki bi zapuščala Levico, ampak je lahko prej obratno. Še preden je koordinator Levice Luka Mesec sporočil, da zanje sporazum o sodelovanju s koalicijo ni več obvezujoč, je Šarec danes v izjavi ponovil, da si želi nadaljnjega sodelovanja. Znova je obžaloval politiko ultimatov. Poudaril je, da je LMŠ kot sredinska stranka pripravljena na kompromise.



Glede nadaljnjega delovanja manjšinske vlade pa je dejal, da morajo tako ali tako iskati podporo zunaj koalicije za vsak projekt. Ob tem bi se mu zdelo nenavadno, da Levica ne bi tudi v prihodnje podprla vladnih zakonov, s katerimi se bo strinjala.

"Tam, kjer se stranke strinjajo s predlogi vlade, pričakujem, da jih bodo tako ali tako podprle, če mislijo, da je to dobro za državo. Tako da v tem trenutku ne vidim potrebe po podpisovanju sporazumov," je odgovoril premier na vprašanje o morebitnem podobnem povezovanju z NSi.

Proračunu bo potrebno podporo sicer zagotovila opozicijska SNS, a Šarec, kot pravi, ne bi rekel, da je vlada odvisna od glasov le te stranke, "odvisni smo od glasov vseh poslancev".

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je odločitev Levice obžaloval. Zaradi te se sicer po njegovem mnenju ne bo veliko spremenilo. Vlada bo še vedno stabilna in tudi koalicija bo stabilno delovala, je zagotovil. Golubović verjame, da bodo na nekaterih projektih z Levico sodelovali še naprej. Upa, da tudi pri ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

Odločitev Levice je obžaloval tudi prvak DeSUS Karl Erjavec. Opozoril je, da je politika kompromis in nikoli nobena stranka, če gre za koalicijske vlade, ne more doseči vsega, kar si je zastavila v programu.

Predsednica SAB Alenka Bratušek pa je ocenila, da Levica nikoli ni bila hudo konstruktivna. Spomnila je tudi na zadržke, ki jih je imela SAB do oblikovanja manjšinske vlade že od začetka.

Še bolj ostri pa so bili v SD in SMC. Predsednik SD Dejan Židan je poudaril, da bi Levica, če bi imela iskrene namene, današnji predlog koalicije sprejela z odprtimi rokami. "Bili smo priče realizaciji scenarija, ki je bil očitno narejen že pred tedni, in se je iskal samo razlog," je dodal.

Podobno je vodja poslancev SMC Igor Zorčič ugotavljal, da je manever Levice, ki sporoča, da sporazum o sodelovanju z vlado ne velja več, pokazal, da se je ta stranka že pred časom odločila, da ne bo več sodelovala z vlado.