mrtvašnica, krsta Svet24.si

Zakonca se z adrenalinskih počitnic vračata v ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Latviji se obeta prva ženska na čelu vlade

Deli na:
Latviji se obeta prva ženska na čelu vlade

Foto: Reuters

Dosedanja ministrica za kmetijstvo Laimdota Straujuma naj bi postala nova premierka Latvije in tako kot prva ženska stopila na čelo vlade v tej baltski državi. V kabinetu premiera Valdisa Dombrovskisa, ki je odstopil konec novembra, je bila Straujumova sicer kot nestrankarska ministrica, v nedeljo pa je uradno postala članica vladajoče stranke.

Dombrovskisova liberalna stranka Enotnost je v nedeljo na zasedanju vodstva stranke potrdila Straujumovo, svojo novo članico, kot kandidatko za premierko. Včeraj ji je latvijski predsednik Andris Berzins že podelil mandat za sestavo vlado, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Naloga 62-letne Straujumove sedaj je, da sestavi novo desnosredinsko koalicijo, ki bo potrjena v parlamentu in bo nato do parlamentarnih volitev letos jeseni vodila državo.

Kot najverjetnejše koalicijske partnerice Enotnosti se omenjajo prav tako liberalna Reformna stranka in ultra nacionalistična zveza Vse za Latvijo/Za domovino in svobodo - obe sta bili že tudi v vladi Dombrovskisa - ter doslej opozicijska konservativna Zveza zelenih in kmetov. Vlado naj bi poleg tega podprlo več nepovezanih poslancev.

Dombrovski je skupaj s svojim kabinetom odstopil konec novembra in tako prevzel politično odgovornost za tragično zrušenje strehe nakupovalnega središča v Rigi, v katerem je umrlo 54 ljudi. Od takrat vlada opravlja tekoče posle, naslednje parlamentarne volitve pa so v Latviji predvidene že za letošnjo jesen.