ana-tavčar-pirkovič Dobra karma

Na najbolj žaljive kritike televizijska ...

2_manca špik Svet24.si

Manca Špik zaradi hčerke obiskuje psihoterapevta

karl erjavec pl1 Reporter.si

Rešitelj s političnega smetišča: Odpisani Karl...

prodajalec kostanjev, maroni, zurich Svet24.si

Konec oktobra podobno kot v Sloveniji! Toda Švica...

20180521-00861791 Necenzurirano

Kaj je igra Karla Erjavca? In zakaj se Janša boji...

alenka-godec Odkrito.si

Scrkljani kraljici Alenke Godec

Nika Zorjan Njena.si

Nika Zorjan pokazala svoj dom

Magazin

Država želi z gradovi v njeni lasti okrepiti kulturni turizem

Deli na:
Država želi z gradovi v njeni lasti okrepiti kulturni turizem

Foto: Bobo

Ministrica za kulturo Julijana Bizjak Mlakar se je včeraj mudila v Občini Krško, kjer si je na pobudo občine ogledala gradova Rajhenburg in Šrajbarski turn ter v sosednji občini Kostanjevica na Krki še Galerijo Božidarja Jakca. Dejala je, da ministrstvo želi, da bi gradovi v državni lasti postali prepoznavne zgodovinsko-turistične znamenitosti (na fotografiji grad Rihemberk).

Bizjak Mlakarjeva je povedala, da imajo v krški občini dobre izkušnje pri prenavljanju gradov in da so lahko drugim občinam za zgled. Brestaniški grad Rajhenburg so namreč uspeli učinkovito in celovito prenoviti v le dobrem letu, ministrstvo pa bo svoje sodelovanje z občino nadaljevalo in sodelovalo pri opremljanju gradu, je dodala.

Sicer pa vse skupaj čaka še veliko delo, da bo slovenska kulturna dediščina resnično postala zgodovinsko-turistična znamenitost in da bo bolje služila ljudem, je ocenila.

Glede Šrajbarskega turna, gradu iz 15. stoletja, ki so ga Krčani želeli prenoviti in oživiti, država pa ga je potem, ko je potrdila dogovor z občino, da ga bo predala njej, skušala prodati, je ministrica najprej poudarila, da država gradov več ne prodaja.

Na ministrstvu pa bi radi, da bi kulturno dediščino obvarovali in namenili njenemu namenu, je pristavila in nadaljevala, da nameravajo prenovo Šrajbarskega turna na določen način izpeljati. Svoje pa bo "na nek način" prispevalo tudi ministrstvo.

Prav je, da z občino stopita skupaj, in pogledata, kaj lahko storita. Pravzaprav pa je treba vse gradove v državni lasti, ki so spomeniki državnega pomena, spraviti v življenje in jim dati vlogo, ki jim pripada. Ko gre za spomenike državnega pomena, pa je tudi prav, da zanje poskrbi država, je opozorila.

Če bo treba, se bo ministrstvo potrudilo najti tudi potrebni denar, in bo za prenovo gradov ter posledično okrepitev kulturnega turizma v svojem mandatu storilo vse, kar je možno. Denarja sicer ni dovolj in stvari niso enostavne, a kjer je volja, je tudi pot, je še menila Bizjak Mlakarjeva.

Občina Krško se je v okviru umeščanja tamkajšnjega odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov z državo leta 2007 dogovorila o prenovi in prenosu lastništva tega leskovškega gradu nanjo.

Krčani so se nato projekta lotili in iz grajskega kompleksa izselili stanovalce, hkrati pa so v njem izvedli nekaj prvih konservatorskih posegov. Z vlado so se še dogovorili, da bodo poiskali primerne vsebine in grad oživili, ta pa ga je kasneje brez vednosti Krčanov uvrstila na prodajni seznam gradov v državni lasti.

Loading...