Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kuba končno s 3G omrežjem, ki pa ne bo poceni

Deli na:
Kuba končno s 3G omrežjem, ki pa ne bo poceni

Havana jo je očarala s svojimi starodobniki. - Foto: Osebni arhiv

Kuba je ta teden kot ena zadnjih držav na svetu vzpostavila mobilno omrežje 3G, ki omogoča hitrejši prenos podatkov od osnovnega. Čeprav so številni prebivalci novost težko pričakovali, pa si jo bodo lahko privoščili le redki. Že skromnejši podatkovni paket namreč mesečno stane toliko, kot znaša povprečna plača.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, so storitev vzpostavili v četrtek, a je bila v prvih dneh zaradi postopnega zagona omrežja na voljo le nekaterim. Paket, ki vključuje štiri gigabajte podatkov, stane 30 dolarjev (26 evrov), kar je enako višini povprečne mesečne plače.

"Cene so nekoliko visoke, a se bodo sčasoma, ko bodo ponudniki pridobili več uporabnikov, morda znižale," je za AFP ocenil eden od Kubancev.

Medtem ko bodo Kubanci šele spoznavali vse prednosti tehnologije 3G, je v razvitih državah že več let na voljo tehnologija naslednje, četrte generacije, znana pod kratico 4G. V mnogih državah preizkušajo tudi že tehnologijo 5G, ki predstavlja nov mejnik v hitrosti prenosa podatkov.

Po uradnih podatkih kubanskih oblasti mobilni telefon uporablja okoli 5,3 milijona prebivalcev, kar je slaba polovica vseh Kubancev. Leta so se zanašali na območja z brezplačnim brezžičnim internetom na javnih območjih, kjer je bilo po navedbah AFP pogosto mogoče videti na stotine ljudi, ki so bili na tak način lahko v stiku s Kubanci, živečimi v tujini.

Teh je okoli dva milijona in pogosto so prav oni tisti, ki svojim rojakom v domovini plačujejo telefonske račune. V državi je po uradnih podatkih tudi 670 spletnih kavarn, kjer internetna povezava stane dolar na uro.