Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kosovski protikorupcijski šef aretiran zaradi korupcije

Deli na:

Na Kosovu so zaradi korupcije in sprejemanja podkupnin aretirali vodjo oddelka za boj proti korupciji v uradu kosovskega tožilstva Nazmija Mustafija. Po navedbah prištinskega časnika Zeri je tožilec Mustafi od posameznikov, katerih morebitno vpletenost v korupcijo je preiskoval njegov oddelek, zahteval visoke vsote denarja za opustitev obtožb.

Kot je sporočila kosovska policija, so poleg Mustafija v povezavi s korupcijo aretirali še dve osebi, poroča makedonska tiskovna agencija MIA. Po navedbah časnika Zeri je dvojica po navodilih Mustafija obiskovala osumljene korupcije in od njih pobirala podkupnine v zameno za opustitev obtožb.

Trojica osumljencev na čelu z Mustafijem, ki je vodil posebno protikorupcijsko telo, je po navedbah policije "domnevno izsilila visoke vsote denarja od osumljencev". "Protikorupcijski šef je v zaporu," je medtem pisal časnik Zeri, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Okrožno sodišče v Peči je za Mustafija odredilo enomesečni pripor, za njegovega sodelavca Reshata Zherko pa 15 dni pripora, poroča srbska tiskovna agencija Beta.


Po navedbah časnika Koha Ditore se je Mustafi ukvarjal z najhujšimi primeri korupcije, večina storilcev v teh primerih pa je ubežala kazni ali pa je bila obsojena na pogojno kazen.

Po navedbah časnika se je največji primer Mustafija vrtel okoli nekdanjega guvernerja kosovske centralne banke Hashima Rexhepija, ki ga sodišče na koncu zaradi pomanjkanja dokazov ni spoznalo za krivega.

Kot še dodaja Koha Ditore, je nek poslovnež povedal, da je Mustafija podkupil z več deset tisoč evri in se tako izognil preiskavi.

Preiskavo o Mustafiju izvajajo predstavniki misije EU na Kosovu (Eulex). Slednji lahko posredujejo, če menijo, da določen primer ni primeren za lokalno sodstvo. Mustafijev oddelek je sicer leta 2010 ustanovil kosovski premier Hashim Thaci.