kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

Timi Max Elšnik Ekipa

Elšnik s kreativno potezo ustvaril upanje: Njegov...

milan-štrljić Njena.si

Zvezdnik Botrov razkril skrivnost svojega ...

matjaz kek 24 pm Ekipa

Matjaž Kek med trenersko elito: selektorja ...

Slovenija

Zakoreninjenost korupcije: Slovenija na 37. mestu globalne lestvice

Deli na:
Zakoreninjenost korupcije: Slovenija na 37. mestu globalne lestvice

Foto: Arhiv Reporterja

Korupcija se je zakoreninila v globalno gospodarstvo, ugotavlja organizacija Transparency International (TI) v letošnjem poročilu o korupciji v svetu. Med 176 državami, zajetih v raziskavo, jih imata dve tretjini manj kot 50 točk, kar pomeni, da je tam korupcija zelo prisotna. Slovenija se z 61 točkami uvršča na 37. mesto.

"Naraščajoče nezadovoljstvo nad koruptivnimi vladami je lani z oblasti odneslo več voditeljev, vendar je, ko se je prah polegel, postalo jasno, da je raven podkupovanja, zlorabe oblasti in skrivnega poslovanja v številnih državah ostala visoka," ugotavlja TI.

Na vrhu lestvice indeksa zaznave korupcije so znova Danska, Finska in Nova Zelandija, medtem ko so na njenem repu Afganistan, Severna Koreja in Somalija.

Na lestvici od 0 do 100 so Danska, Finska in Nova Zelandija dosegle 90 točk, zadnje tri države pa so zbrale le osem točk.

Zaskrbljujoče je, v poročilu za leto 2012 ugotavlja TI, da so države arabske pomladi pokazale le malo napredka v boju proti korupciji. Tudi države v središču evropske dolžniške krize še naprej dosegajo nizke ocene, pri čemer finančna in gospodarska kriza, kot kaže, igrata ključen dejavnik pri razraščanju korupcije.


Grčija se je lani uvrstila na 80. mesto, letos pa je padla na 94. Italija je 72. in si mesto deli z BiH in Sao Tome in Principe.

"Vodilna svetovna gospodarstva bi morala biti zgled in zagotoviti transparentno delovanje institucij ter odgovornost svojih voditeljev," je dejal direktor TI Cobus de Swardt. "To je ključno, saj njihove institucije igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju širjenja korupcije," je dodal.

Na vrhu lestvice tudi letos prevladujejo razvite zahodne države, kot so Švica, Kanada, Avstralija in Švedska. ZDA se uvrščajo na 19. mesto, Japonska pa na 17. Nemčija, največje evropsko gospodarsko, zaseda 13. mesto. Slovenija si s Tajvanom deli 37. mesto.

Kitajska, drugo največje svetovno gospodarsko, se je z 39 točkami uvrstilo na 80. mesto. Rusija prav tako ni naredila večjega napredka in je zasedla 133. mesto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

TI je z letošnjim letom spremenil metodologijo, to pa pomeni, da rezultati in ugotovitve niso primerljivi z rezultati iz minulih let, so sporočili iz Društva integriteta, kjer bodo danes predstavili ključne ugotovitve raziskave.