premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

DSC_2227_01 Odkrito.si

Mlad slovenski raper doživel srčni infarkt ...

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Korupcijska afera in nemiri na predvečer slovaških volitev

Deli na:

V senci korupcijske afere bodo danes na Slovaškem predčasne parlamentarne volitve. Volišča bodo odprta od 7. do 22. ure. Največ glasov naj bi volivci tudi tokrat zaupali levousmerjeni stranki Smer nekdanjega premiera Roberta Fica. Volilna udeležba naj bi bila nižja od 50 odstotkov.

Prav zaradi afere Gorila, ki je razkrila pogovore vodilnih politikov in slovaških finančnikov o večmilijonskih podkupninah v zameno za privatizacijo, naj bi na tokratnih volitvah volivci svoj glas namenili nekaterim novim strankam, strankam sedanje desnousmerjene vladajoče koalicije pa grozi, da bodo ostale pred vrati 150-članske narodne rade.

Ficova Smer naj bi po javnomnenjskih raziskavah dobila okoli 40 odstotkov glasov podpre, petodstotni volilni prag pa naj bi zagotovo prestopili še Krščanski demokrati (KDH), ki naj bi dobili 10,4 odstotka, madžarsko-slovaška stranka Most-Hid, ki naj bi dobila okoli sedem odstotkov glasov podpore, in nova stranka Običajni ljudje in neodvisne osebnosti (OLnO), ki ji napovedujejo 8,9 odstotka glasov.

Že na parlamentarnih volitvah leta 2010 je Smer dobila največ glasov (34,79 odstotka), a ni bila sposobna sestavi večinske koalicije in je bila prisiljena oditi v opozicijo. Številni že ugibajo, da bi lahko Fico, če mu tudi tokrat ne bo uspelo sestaviti vlade, odstopil kot predsednik stranke.