Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Korupcijska afera in nemiri na predvečer slovaških volitev

Deli na:

V senci korupcijske afere bodo danes na Slovaškem predčasne parlamentarne volitve. Volišča bodo odprta od 7. do 22. ure. Največ glasov naj bi volivci tudi tokrat zaupali levousmerjeni stranki Smer nekdanjega premiera Roberta Fica. Volilna udeležba naj bi bila nižja od 50 odstotkov.

Prav zaradi afere Gorila, ki je razkrila pogovore vodilnih politikov in slovaških finančnikov o večmilijonskih podkupninah v zameno za privatizacijo, naj bi na tokratnih volitvah volivci svoj glas namenili nekaterim novim strankam, strankam sedanje desnousmerjene vladajoče koalicije pa grozi, da bodo ostale pred vrati 150-članske narodne rade.

Ficova Smer naj bi po javnomnenjskih raziskavah dobila okoli 40 odstotkov glasov podpre, petodstotni volilni prag pa naj bi zagotovo prestopili še Krščanski demokrati (KDH), ki naj bi dobili 10,4 odstotka, madžarsko-slovaška stranka Most-Hid, ki naj bi dobila okoli sedem odstotkov glasov podpore, in nova stranka Običajni ljudje in neodvisne osebnosti (OLnO), ki ji napovedujejo 8,9 odstotka glasov.

Že na parlamentarnih volitvah leta 2010 je Smer dobila največ glasov (34,79 odstotka), a ni bila sposobna sestavi večinske koalicije in je bila prisiljena oditi v opozicijo. Številni že ugibajo, da bi lahko Fico, če mu tudi tokrat ne bo uspelo sestaviti vlade, odstopil kot predsednik stranke.