reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Stanovnik in Lokarjeva že pozivata na volitve, branita Titovo čast

Deli na:
Stanovnik in Lokarjeva že pozivata na volitve, branita Titovo čast

Foto: Bobo

Dan pred ponedeljkom, ko naj bi Zoran Janković napovedal svojo kandidaturo, je Janez Stanovnik na volitve pozval okoli tri tisoč udeležencev srečanja ob obletnici kongresa Slovenske protifašistične ženske zveze. Stanovnik naj bi bil med uglednimi Slovenci, ki bodo podprli Jankovića.

V Dobrniču, kjer je 16. in 17. oktobra 1943 potekal prvi kongres Slovenske protifašistične ženske zveze, so danes priredili 68. spominsko srečanje. Slavnostna govornica Sonja Lokar in predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik sta dobrih tri tisoč udeležencev srečanja pozvala naj se množično udeležijo skorajšnjih volitev.

Predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB je začel z odzivom na nedavno odločitev ustavnega sodišča glede poimenovanja Titove ceste v Ljubljani. Josip Broz Tito je bil komandant padlih partizanov in vseh borcev, "ki so izbrali pot časti, ker so dobro razmislili, kam pelje pot sramote", je poudaril.
 
Slovenci bodo po Stanovnikovih besedah 4. decembra poklicani, da na demokratičen način pokažejo, kako se branita slovenska čast in dostojanstvo. Z omenjenimi besedami je udeležence srečanja pozval, da se udeležijo predčasnih državnozborskih volitev in na njih povedo "velmožem in svetu, kaj sta slovenska čast in dostojanstvo", je povzel Stanovnik.
 
Za njim je na volitve pozvala tudi Lokarjeva. Po njenih besedah je "največji slovenski problem blokada kolektivne inteligence, ki je posledica resnega pomanjkanja demokracije".
 
Stanje v državi je označila za strankokracijo in dodala, da so "vse slovenske stranke dokončno postale združbe prikritih lobistov, ki jim načelujejo avtokratski, samovoljni predsedniki".
 
Tako organizirana strankokracija je postopoma sprivatizirala ali politično skopila medije, zasužnjila in na rob izrinila nepokorne strokovnjake ter podkupila ali zatrla organizirano neodvisno civilno družbo, je ocenila Lokarjeva.
 
V nadaljevanju je opozorila, da so bili s tem uničeni temeljni pogoji za vzpostavitev kolektivne inteligence, ki bi omogočila doseči družbeno soglasje o tem, v čem je bistvo sedanje krize in kako jo čim manj boleče preseči.
 
Priložnost za okrepitev demokracije so po njenem mnenju volitve, volilna abstinenca pa je vzrok, da na teh zmagajo stranke, ki si jih ljudje, ki ne volijo, najmanj želijo. Z neudeležbo na volitvah tako oddajo svoj glas stranki, za katero si najmanj želijo, da bi diktatorsko reševala sedanjo hudo krizo v naslednjem parlamentarnem mandatu, je poudarila. "Če ne gre drugače, si zatisnite nos, a pojdite volit," je še dejala Lokarjeva.
 
Med vidnejšimi udeleženci srečanja so bili še poslanka SD Silva Črnugelj, poslanec SD Janko Veber, nepovezani poslanec in predsednik Demokratične stranke dela Franc Žnidaršič, delegatke prvega kongresa v Dobrniču, član glavnega odbora zveze borcev Bogdan Osolnik in predsednica Društva Dobrnič Danica Simšič.
 
 
Fotografija, ki je bila prvotno objavljena ob članku, je bila simbolična, saj fotografije z dogodka, o katerem poroča prispevek, v uredništvu nismo imeli. Namesto tega je bila uporabljena fotografija Janeza Stanovnika z nekega drugega dogodka (majske slovesnosti ob dnevu Evrope in prazniku Ljubljane), na kateri je v ozadju viden tudi predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša. Ta se nedeljskega srečanja ni udeležil, zato je zahteval zamenjavo posnetka in objavo popravka.
 
"Predsednik Vrhovnega sodišča RS se dogodka, na podlagi katerega je napisan članek "Stanovnik in Lokarjeva že pozivata na volitve, branita Titovo čast", objavljen na spletni strani reporter.si dne 9. 10. 2011 brez navedenega avtorja, ni udeležil. Objavljena fotografija je nastala na proslavi ob prazniku Ljubljane in dnevu Evrope z dne 8. 5. 2011, na katerega je bil predsednik Vrhovnega sodišča RS vabljen s strani vodje predstavništva Evropske komisije ter župana MOL, ter z dogodkom, opisovanim v prispevku nima nobene zveze. Ocenjujemo, da je objavljanje fotografij, ki so nastale na nekem drugem dogodku in v drugačnem kontekstu zavajajoče in nedostojno resnega medija.
 
Služba za odnose z javnostmi VSRS"