Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Korupcije osumljenega predsednika Federacije BiH izpustili iz pripora

Deli na:
Korupcije osumljenega predsednika Federacije BiH izpustili iz pripora

Foto: Reuters

Predsednika Federacije BiH Živka Budimirja, ki so ga konec aprila prijeli zaradi suma prejemanja podkupnine za pomilostitve obsojenih, so v petek izpustili iz pripora. Budimir je bil izpuščen iz enomesečnega pripora, potem ko je ustavno sodišče BiH razsodilo, da ne obstaja podlaga za sum, da je Budimir storil očitano mu kaznivo dejanje.

Ob Budimirju so bili v petek zvečer iz pripora izpuščeni še štirje osumljenci - njegov svetovalec Petar Barišić, predsednik komisije za pomilostitve Federacije BiH Hidajet Halilović ter predsednika bošnjaškega in hrvaškega združenja borcev Saud Kulosman in Ivan Jurčević, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Ustavno sodišče BiH je v petek uslišalo pritožbo Budimirjevih odvetnikov glede njegove aretacije in pripora ter pri tem razsodilo, da so bile s tem kršene določbe ustave BiH kot tudi evropske konvencije o človekovih pravicah. Sodišče je presodilo, da ni bilo podlage za oceno, da je Budimir storil kaznivo dejanje, ki mu ga očita tožilstvo in da posledično ni bilo podlage za odreditev pripora, še poroča Tanjug.

Državno tožilstvo BiH je danes že napovedalo pritožbo na odločitev sodišča in obenem zagotovilo nadaljevanje preiskave s ciljem, da se čim prej vloži obtožnica.


Budimirjev odvetnik Ragib Hadžić pa je danes izjavil, da bi bilo glede na takšen razvoj dogodkov potrebno preučiti delo tožilstva, ki vodi primer. Po njegovem mnenju to doslej ni zbralo nobenih resnih dokazov, ki bi obremenjevali Budimirja.

Živko Budimir je bil aretiran 26. aprila v okviru obsežne policijske protikorupcijske akcije v BiH, v okviru katere je bilo aretiranih še 18 oseb.

Lokalni mediji so takrat poročali, da je od 435 prošenj za pomilostitev Budimir odobril 162, tudi nekemu moškemu, ki je prestajal dve in pol leta zapora zaradi poskusa umora.

Budimir vse obtožbe zavrača. Po izpustitvi iz pripora je izrazil upanje, da bo lahko nemoteno nadaljeval opravljanje funkcije predsednika Federacije BiH, še poroča Tanjug.