stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Nasprotnik slovenske osamosvojitve Budimir Lončar bo poučeval Slovence

Deli na:
Nasprotnik slovenske osamosvojitve Budimir Lončar bo poučeval Slovence

Foto: Bobo

Budimir Lončar, ostareli oznovec in okoreli komunist, ki je nasprotoval osamosvojitvi Slovenije in Hrvaške, bo predaval v slovenski prestolnici.

Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) bo danes gostil Budimirja Lončarja, 92-letnega zadnjega jugoslovanskega zunanjega ministra, ki bo predaval o aktualnih izzivih v sodobnih mednarodnih odnosih. To ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi zasebni inštitut, ki je znan po svoji proislamističnih stališčih, povabil nekdanjega pripadnika in oficirja Ozne, oddelka za narodno zaščito, ene najbolj zločinskih in ideoloških povojnih varnostnoobveščevalnih služb v tem delu Evrope. V partijskem režimu je imel več funkcij, pred razpadom Jugoslavije pa je odlikoval Zorana Matijaša, varnostnika jugoslovanskega veleposlaništva v Sydneyu, ki je leta 1988 s službeno pištolo med protesti pred ambasado težko ranil avstralskega Hrvata Joeja Tokića.

Lončarja, z vzdevkom Leka, hrvaški mediji povezujejo s povojnimi partizanskimi poboji, še posebej v povezavi z množičnim pokolom v Širokem Brijegu februarja 1945, kot okorel in projugoslovansko usmerjen komunist pa je nasprotoval osamosvojitvi Slovenije in Hrvaške. Celo več. Na vse načine jima je to hotel preprečiti. Kot zunanji minister je bil odgovoren, da je Varnostni svet OZN leta 1991 sprejel odločitev o embargu na uvoz orožja v Jugoslavijo, kar je koristilo samo Slobodanu Miloševiću in JLA. Kasneje je, kot vsemu v posmeh, postal svetovalec socialistično usmerjenih predsednikov Hrvaške Stipeta Mesića in Ive Josipovića. S prvim sta se »našla« tudi v Ifimesu: Lončar je predsednik svetovalnega odbora, Mesić pa častni predsednik inštituta, ki ima sedež v Ljubljani, njegovi ustanovitelji pa so Zijad Bećirović, Mirko Pejanović in Bakhatyar Aljaf. Bećirovića, ki je tudi direktor in bo vodil pogovor z Lončarjem po predavanju, so bosanski in hrvaški mediji omenjali zaradi več nepravilnosti.

Ifimes ima urad tudi na Dunaju. Tam ga vodi Anis H. Bajrektarević, avstrijska prestolnica pa je znana kot islamistični finančni center, saj tam potekajo razne donatorske konference, kjer šejki (tudi dvomljivega slovesa) delijo denar organizacijam, ki po Evropi promovirajo islam. Skratka, v inštitutu združujejo moči komunisti in islamisti, kar je sicer tudi evropska značilnost na poti v Evrabijo, kamor drvi Evropa. Na vprašanje, zakaj bo Lončar predaval v Ljubljani, nam z inštituta, s katerim sodelujejo tudi profesorica FDV Sandra Bašić Hrvatin, nekdanji predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič in veleposlanik v Turčiji Milan Jazbec, do konca redakcije niso odgovorili.