mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1) Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. ...

vohunstvo Svet24.si

Aretacija trojice kitajskih vohunov v Nemčiji

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Vodušek v zaporu ne strada več in »aktivno sodeluje v postopku«

Deli na:
Vodušek v zaporu ne strada več in »aktivno sodeluje v postopku«

Foto: Primož Lavre

Novinarju in lastniku Info TV Vladimirju Vodušku se konec tedna izteče enomesečni pripor zaradi suma izsiljevanja. Njegov zagovornik Boštjan Penko je za STA včeraj pojasnil, da vrhovno sodišče o njihovi zahtevi za odpravo pripora še ni odločilo. Bolj kot odločitev tega sodišča pa jih zdaj zanima, ali bo tožilstvo predlagalo podaljšanje pripora.

Penko je ponovil, da je bila odločitev o enomesečnem priporu zaradi domnevne nevarnosti ponovitve kaznivega dejanja pretirana. "Pripor v tem konkretnem primeru ni bil niti potreben niti nujen ukrep."

Obramba je zato vložila na vrhovno sodišče zahtevo za varstvo zakonitosti, o kateri naj bi to po neuradnih informacijah odločalo ta teden. "Če bo naši zahtevi ugodilo, se lahko pripor odpravi," je pojasnil odvetnik.

Glede na to da se Vodušku zaenkrat izrečeni enomesečni pripor izteče 12. avgusta, je bolj kot odločitev vrhovnega sodišča v tem trenutku pomembna odločitev, ali bo okrožno državno tožilstvo v Celju predlagalo podaljšanje pripora in če bo zunajobravnavni senat to odobril. Pripor se v takšnih primerih praviloma podaljša za dva meseca. V šestih mesecih po odvzemu prostosti pa se mora vložiti obtožnica, je pojasnil Penko.


Medtem ko je Vodušek sprva v priporu v Celju zavračal hrano in tudi tako kazal nasprotovanje svoji aretaciji, sedaj po besedah odvetnika "aktivno sodeluje v postopku". "Ljudje smo prilagodljivi. Moja stranka se bori, da bi dokazala svoj prav," je dodal Penko.

Voduška je policija prijela 12. julija na Trojanah. Skupaj z Velenjčanom Stanislavom Gabercem je osumljen izsiljevanja vodstev podjetij Unior iz Zreč in Rhydcon iz Šmarja pri Jelšah. Oškodovancema naj bi grozila, da bosta o njiju razkrila podrobnosti v medijih, v zameno za molk pa zahtevala denar.

Od predsednika uprave Uniorja Zreče Gorazda Korošca in direktorja Rhydcona iz Šmarja pri Jelšah Vinka Stiplovška naj bi Vodušek zahteval 350.000 evrov v gotovini ali odkup njegovih terjatev v višini 160.000 evrov. Kot tretjo možnost naj bi jima ponudil, da z njegovim podjetjem skleneta pogodbo o oglaševanju, vredno 360.000 evrov. Tako Vodušek kot Gaberc krivdo zanikata in pravita, da je šlo za poslovne dogovore.

Zoper oba osumljena je celjski preiskovalni sodnik odredil enomesečni pripor v Celju. Zagrožena kazen za izsiljevanje je od enega do osmih let zapora.