Revija Reporter
Svet

V Vatikanu se zaključuje škofovska sinoda o Amazoniji

STA

26. okt. 2019 7:48 Osveženo: 7:49 / 26. 10. 2019

Deli na:

Amazonijo so sooblikovale človeške roke.

Wikipedia

V Vatikanu se zaključuje tritedenska izredna škofovska sinoda o Amazoniji, na kateri so med drugim govorili o posvečevanju poročenih moških in okoljskih problemih na območju. Drevi bodo objavili končno poročilo sinode, uradno pa se bo zaključila z nedeljsko sveto mašo.

Ena od osrednjih tem sinode, ki se je začela 6. oktobra, je bilo izkoriščanje narave v Amazoniji, vključno z nedavnimi požari v amazonskem pragozdu. Papež Frančišek je v junija objavljenem delovnem dokumentu za sinodo z naslovom Nove poti za Cerkev in celostno ekologijo predlagal rešitve, s katerimi bi amazonskim ljudstvom pomagali preživeti, obenem pa ohraniti duhovno identiteto.

Na območju Amazonije namreč zelo primanjkuje duhovnikov. Največ prahu je dvignil papežev predlog v delovnem dokumentu, da bi pomanjkanje duhovnikov v Amazoniji reševali s posvečevanjem "preizkušenih" ovdovelih ali poročenih moških (viri probati), ki so se izkazali s svojim življenjem in bi želeli postati duhovniki. K temu poziva tudi več škofov in strokovnjakov iz regije.

Ti pa podpirajo tudi predlog argentinskega papeža, da bi ženskam v Amazoniji omogočili uradne (cerkvene) službe. V pripravljalnem dokumentu sicer ni bilo govora o možnosti, da bi ženske postale duhovnice.

Na sinodi ne sprejemajo zavezujočih sklepov, pripravijo pa končno poročilo za papeža, ki predstavlja temelj za prihodnje odločitve. O tem dokumentu glasujejo zgolj moški udeleženci sinode. Uradno bodo sinodo zaključili z nedeljsko sveto mašo.