sonce Dobra karma

Tedenski horoskop: vsi ste na testu, da ugotovite,...

doris Zorman Svet24.si

33-letna Doris je izginila!

alenka-bratušek Reporter.si

Čestitamo in pozdravljamo! Danes slavi Alenka ...

trgovina, sofija, maska Svet24.si

Infektologinja Bojana Beović o tem, zakaj je ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Orban je na cilju, kdaj bo Janša?

eye-2488227_1920 Odkrito.si

Zaradi koronavirusa izgubil službo in naredil to ...

nikolina 2 Njena.si

Nikolina po poroki: 'Nisi zame, nehaj se truditi!'...

Svet

Komisar: EU nima denarja za pomoč po poplavah

Deli na:
Komisar: EU nima denarja za pomoč po poplavah

Foto: Reuters

Potem ko je EU že v ponedeljek obljubila pomoč evropskim državam, ki so jih prizadele hude poplave, je včeraj evropski komisar za finančno načrtovanje in proračun Janusz Lewandowski opozoril, da denarja v evropskem proračunu za ta namen ni. Pri izplačilih pomoči je tako pričakovati zamude, njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je poudaril komisar, sicer Poljak, v evropskem proračunu za tekoče leto manjka sredstev za izplačilo škode zaradi poplav. Medtem ko je na voljo takojšnja pomoč iz mehanizma za civilno zaščito, pa v solidarnostnem skladu denarja ni, je opozoril. "Smo brez sredstev, vsaj za solidarnostni sklad," je poudaril Lewandowski.

Solidarnostni sklad EU je namenjen pomoči pri večjih naravnih nesrečah ter izraža solidarnost EU s prizadetimi območji v Evropi. Sklad so ustanovili po hudih poplavah v srednji Evropi poleti leta 2002. Tokratne poplave bodo po dosedanjih ocenah lahko dosegle ali celo presegle škodo iz leta 2002.

Članice EU so se maja dogovorile o rebalansu letošnjega evropskega proračuna. Evropska komisija je takrat ocenila, da manjka 11,2 milijarde evrov, članice pa so se dogovorile, da bodo v prvi fazi zagotovile 7,3 milijarde evrov, nato pa preučile potrebo po prispevku še preostalega.

Lewandowski je opozoril, da dodatna sredstva ne zadostujejo za pomoč po poplavah in nove potrebe v Siriji. Tako bo lahko Bruselj pomoč predvidoma izplačal šele v prihodnjem letu.

Pomoč EU iz solidarnostnega sklada je v ponedeljek napovedal evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn. "Močno obžalujemo izgubo življenj v poplavah v Avstriji, na Češkem in v Nemčiji. Rad bi jim zagotovil, da smo mi, evropska družina, pripravljeni pomagati, kjer bo to najbolj potrebno," je dejal takrat.

loading...
Loading...