Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Komisar: EU nima denarja za pomoč po poplavah

Deli na:
Komisar: EU nima denarja za pomoč po poplavah

Foto: Reuters

Potem ko je EU že v ponedeljek obljubila pomoč evropskim državam, ki so jih prizadele hude poplave, je včeraj evropski komisar za finančno načrtovanje in proračun Janusz Lewandowski opozoril, da denarja v evropskem proračunu za ta namen ni. Pri izplačilih pomoči je tako pričakovati zamude, njegove besede povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je poudaril komisar, sicer Poljak, v evropskem proračunu za tekoče leto manjka sredstev za izplačilo škode zaradi poplav. Medtem ko je na voljo takojšnja pomoč iz mehanizma za civilno zaščito, pa v solidarnostnem skladu denarja ni, je opozoril. "Smo brez sredstev, vsaj za solidarnostni sklad," je poudaril Lewandowski.

Solidarnostni sklad EU je namenjen pomoči pri večjih naravnih nesrečah ter izraža solidarnost EU s prizadetimi območji v Evropi. Sklad so ustanovili po hudih poplavah v srednji Evropi poleti leta 2002. Tokratne poplave bodo po dosedanjih ocenah lahko dosegle ali celo presegle škodo iz leta 2002.

Članice EU so se maja dogovorile o rebalansu letošnjega evropskega proračuna. Evropska komisija je takrat ocenila, da manjka 11,2 milijarde evrov, članice pa so se dogovorile, da bodo v prvi fazi zagotovile 7,3 milijarde evrov, nato pa preučile potrebo po prispevku še preostalega.

Lewandowski je opozoril, da dodatna sredstva ne zadostujejo za pomoč po poplavah in nove potrebe v Siriji. Tako bo lahko Bruselj pomoč predvidoma izplačal šele v prihodnjem letu.

Pomoč EU iz solidarnostnega sklada je v ponedeljek napovedal evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn. "Močno obžalujemo izgubo življenj v poplavah v Avstriji, na Češkem in v Nemčiji. Rad bi jim zagotovil, da smo mi, evropska družina, pripravljeni pomagati, kjer bo to najbolj potrebno," je dejal takrat.