nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Evropski parlament preiskuje Nacionalno fronto: evroskeptiki molzejo evropske finance?

Deli na:
Evropski parlament preiskuje Nacionalno fronto: evroskeptiki molzejo evropske finance?

Foto: Reuters

Evropski parlament je Evropski urad za boj proti korupciji (Olaf) obvestil o sumu finančnih nepravilnosti, ki naj bi jih francoska skrajno desna Nacionalna fronta zagrešila pri plačevanju pomočnikov svojih evropskih poslancev. Približno 20 naj bi jih prejemalo sredstva iz evropskega proračuna, čeprav naj bi delali za stranko na lokalni ravni.

"Asistenti, ki jih plačuje Evropski parlament, morajo opravljati delo, neposredno povezano s služenjem poslanskega mandata," so v ponedeljek zvečer sporočili iz Evropskega parlamenta.

Napačno porabljena sredstva naj bi znašala 7,5 milijona evrov, je po navedbah spletnega biltena EurActiv dejal vir iz parlamenta, ki je s tem potrdil poročanje francoskega dnevnika Le Monde.

O domnevnih nepravilnostih je Olaf obvestil predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je o svojih sumih obenem pisal francoski pravosodni ministrici Christiane Taubiri.

Kot še navaja izjava parlamenta, morajo pomočniki, ki prejemajo plačila od Evropskega parlamenta, delati neposredno za evropske poslance. "Ni naloga parlamenta, da potegne zaključke, to je naloga Olafa kot protikorupcijskega urada," je še poudaril tiskovni predstavnik Evropskega parlamenta Jaume Duch.

Vodja Nacionalne fronte in evropska poslanka Marine Le Pen je prek Twitterja že napovedala pritožbo na po njenih besedah lažne obtožbe. Podpredsednik stranke Florian Philippot je medtem tvitnil, da ima Schulz pravzaprav prav. "Naši asistenti ne delajo za Evropsko unijo, temveč proti njej," je zapisal in dodal, da je primer izmišljen.

Olaf se mora sedaj odločiti, ali naj na podlagi suma sproži preiskavo, še piše EurActiv.

Nacionalna fronta v Franciji pridobiva na podpori. Ima največjo delegacijo poslancev iz Francije v Evropskem parlamentu, kljub prizadevanjem pa ji ni uspelo oblikovati politične skupine, zaradi česar so prikrajšani za številne ugodnosti.