1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Komika Dieudonneja aretirali, ker da "opravičuje terorizem"

Deli na:
Komika Dieudonneja aretirali, ker da "opravičuje terorizem"

Foto: Reuters

Francoske oblasti so danes aretirale komika Dieudonneja, ker da "opravičuje terorizem". Kontroverzni komik je po shodu proti terorizmu v nedeljo na družbenem omrežju Facebook zapisal, "da se počuti kot Charlie Coulibaly", kar nekateri razlagajo kot izražanje simpatij z enim od terorističnih napadalcev.

Na ta način je združil slogan "Jaz sem Charlie", ki simbolizira solidarnost z žrtvami napada na satirični tednik Charlie Hebdo prejšnji teden, ter priimek napadalca na judovsko trgovino dva dneva zatem, Amedyja Coulibalyja.

Kot danes poroča francoska tiskovna agencija AFP, je tožilstvo v ponedeljek odprlo preiskavo proti Dieudonneju, danes pa so ga aretirali.

Dieudonne se je sicer tudi sam v nedeljo udeležil množičnega shoda solidarnosti v francoski prestolnici, ki ga je hvalil kot "magičen trenutek, primerljiv z velikim pokom". "Nocoj se, kar se mene tiče, počutim kot Charlie Coulibaly," je dodal.

Nanj so se po objavi zapisa usule številne kritike, med drugim je francoski notranji minister Bernard Cazeneuve zapis označil kot prezira vreden. Zapis je nato umaknil.

Dieudonne se je znašel na mednarodnih naslovnicah leta 2013, ko je angleška nogometna zveza nogometašu Nicolasu Anelki prepovedala igranje na petih tekmah, ker je po zadetku uporabil gesto "quenelle". To je ustvaril prav Dieudonne in naj bi bila antisemitska.

Poleg tega so francoske oblasti v preteklosti prepovedale komikove nastope, ker naj bi bili protisemitski.

Francosko pravosodno ministrstvo je sicer danes sporočilo, da je bilo po napadih v Parizu sproženih 54 postopkov zaradi opravičevanja terorizma. V tem času je bilo zabeleženih tudi okoli 15 primerov zaradi grafitov na mošejah in okoli deset zaradi napadov z orožjem, ognjem ali eksplozivom, navaja AFP.

Več kot 20 postopkov je bilo sproženih samo v torek, osem oseb je bilo poklicanih na pogovor na policijo, še osem pa jih je bilo takoj privedenih pred sodišče. Doslej je bilo izrečenih pet sodb, od tega je najstrožjo kazen, štiri leta zapora, dobil 34-letni moški, ki je vozil pod vplivom alkohola in pred policisti poveličeval teroristične napade v Parizu in dejal, da bi bilo treba pobiti tudi njih.