mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Mestu New York se obeta zabavna politična jesen

Deli na:
Mestu New York se obeta zabavna politična jesen

Foto: Reuters

Po več kot desetletju bolj ali manj dolgočasnega županovanja Michaela Bloomberga, nekoč najbolj noro ameriško mesto spet stopa v izjemno živahno in zabavno volilno jesen, saj so med kandidati osebe sanjskega značaja za ameriške komike. V ospredju zanimanja so volitve za župana in mestnega finančnega nadzornika.

Za župana kandidira nekdanji demokratski zvezni kongresnik Anthony Weiner, ki je pred leti odstopil zaradi razkazovanja svojega, sicer v spodnjicah skritega, a nabreklega moškega premoženja po družabnem mediju. Za finančnega nadzornika kandidira nekdanji tožilec, pravosodni minister in guverner, ki se je med preganjanjem prostitucije hkrati kratkočasil z delovno silo najstarejše obrti na svetu.

Da bo mera polna, za isti položaj kandidira nekdanja "madame" oziroma zvodnica, ki je zaradi izbruha prostitucijskega škandala v zvezi z Eliotom Spitzerjem preždela štiri mesece v zaporu. Kristin Davis pravi, da sedaj komaj čaka na priložnost, da se s Spitzerjem znajde na televizijskih soočenjih, ker mu ima marsikaj za povedati.

Kako se bodo lahko volilne kampanje v teh okoliščinah osredotočila na resna ključna vprašanja za nadaljnji razvoj mesta, je vprašanje, na katero bodo skušali odgovoriti izpostavljeni kandidati, če jim bodo to seveda dovolili nasprotniki.

Še pred nekaj meseci se je zdelo, da bodo newyorške županske volitve letos spet dolgočasne. Mesto je naveličano Michaela Bloomberga, še posebej ker je pred petimi leti ob podpori predsednice mestnega sveta, demokratke Christine Quinn spremenil mestno ustavo, da je lahko osvojil še tretji mandat. Quinnova je v zameno dobila obljubo za Bloombergovo podporo, ko se bo potegovala za prvo županjo New Yorka v zgodovini.

Kandidati so sicer začeli rasti kot gobe po dežju, kar v mestu z okoli 20 političnimi strankami ni nič posebnega, čeprav zmagujejo kot vedno le demokrati ali republikanci. Bloomberg sicer je nekaj posebnega, saj je prvi mandat osvojil kot republikanec, nakar se je prelevil v neodvisnega, še pred začetkom politične kariere pa je bil zapriseženi demokrat.


Quinnova je do nedavnega zanesljivo vodila v vseh javnomnenjskih raziskavah. Po oznanilu politične vrnitve Anthonyja Weinerja iz Brooklyna je še trdila, da je žgečkljiv škandal ne zanima, da gre za resne zadeve in se s tem ne bo ukvarjala. Weiner pa je v anketi Marist kolidža in ameriške televizije NBC pred dnevi naenkrat skočil v vodstvo in Quinova je obrnila ploščo. Sedaj ga meče v isti koš s Spitzerjem, ki ima na duši malce večji greh.

Weinerjev škandal ni niti tako hud, kot je zabaven. Nekdanji kongresnik se je pokesal, dobil odpustek svoje soproge, tesne sodelavke Hillary Clinton, Hume Abedin in trdno obljubil, da neumnosti več ne bo počel. Njegov prepirljiv politični slog je bil ravno pravšnji za predstavniški dom, še bolj pa za mesto New York, kjer imajo ljudje radi glasne bojevnike.

Eliot Spitzer si po eni strani zasluži odpuščanje, po drugi strani pa je njegov greh veliko hujši. Spitzer si je politično kariero naredil na položaju pravosodnega ministra države New York, ko je postal znan kot "Robin Hood" z Wall Streeta. Odločno in učinkovito je preganjal kriminalce v belih ovratnikih, velike korporacije, ki so z odškodninami za svoja plenjenja potem bogatile državni proračun in vračale denar oškodovancem.

Na položaj guvernerja se je potem povzpel brez najmanjšega napora, dokler ga ni odnesel prostitucijski škandal. Spitzer je do takrat veljal za enega najbolj inteligentnih politikov z odprto potjo morda tudi do Bele hiše.

Opravljivi New York Post, ki slovi po udarnih naslovnicah, kar ni mogel verjeti darilu, ki mu je padlo v naročje marca 2008 z razkritjem, da je demokrat Spitzer več let izkoriščal usluge drage agencije za "modele" in to še v času, ko je kot tožilec preganjal prostitucijo. Usluge Ashley Dupre, ki je potem zaslovela, je preplačal ne le zaradi izgube položaja, ampak tudi denarno, saj je za popoldansko kratkočasenje v Washingtonu plačal več kot 4000 dolarjev.

Spitzer jo je odnesel brez kazenske odgovornosti, zato se je že čez nekaj let zaposlil na CNN, kjer je dobil celo svojo oddajo. Kristin Davis, ki se je začela ukvarjati z zvodništvom, ko je izgubila dobro plačano službo na Wall Streetu, pa je končala v zaporu. Sedaj bi rada svoje računovodske sposobnosti iz zasebno-javnega sektorja prenesla nazaj v javnega.