Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande podprl prepoved nastopanja za spornega komika

Deli na:
Hollande podprl prepoved nastopanja za spornega komika

Foto: Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande je včeraj podprl namere oblasti, da spornemu komiku Dieudonneju prepovejo nastopanje s predstavo, ki je po mnenju mnogih protisemitska.

Hollande je lokalne oblasti pozval, naj se strogo držijo okrožnice notranjega ministrstva, ki županom in policijskim prefektom omogoča, da prepovejo Dieudonnejeve nastope.

"Vlada je izdala navodila, s katerimi želi zagotoviti, da ne bo nihče izkoriščal nastopov za izzivanje in spodbujanje očitno protisemitskih teorij," je dejal Hollande v novoletnem nagovoru javnih uslužbencev.

Poudaril je, da morajo biti lokalnih uradniki pozorni in neomajni v odgovoru na "sramotno izzivanje", pri čemer Dieudonneja ni omenil poimensko.

Več mest, med njimi tudi Bordeaux in Nantes, je včeraj prepovedalo njegov nastop, saj se bojijo spopadov med njegovimi privrženci in protestniki. Pričakovati je, da bo Dieudonne, ki naj bi turnejo po prvotnih načrtih začel v četrtek v Nantesu, na odločitev vložil pritožbo na podlagi svobode govora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.



Turneja naj bi trajala do junija. Zdi pa se, da bo v Švici lahko nastopil. Predstavnik manjšega kraja Nyon, kjer naj bi nastopal deset dni, je namreč za AFP pojasnil, da mu nastopa ne morejo prepovedati, saj je sodnik pred leti zavrnil odločitev Ženeve o prepovedi njegovega nastopa.

Čeprav Dieudonne že vrsto let nastopa s protisemitskim programom in je bil večkrat obsojen zaradi sovražnega govora, je bolj znan postal šele v zadnjem letu. Za to je kriv internetni uspeh njegove značilne geste "quenelle", ki jo nekateri opisujejo kot obratni nacistični pozdrav.

Njegovi zagovorniki pravijo, da gre preprosto za znak, s katerim "pošlje v rit" francosko elito. Tej trditvi ne gredo v prid objave fotografij Dieudonnejevih privržencev, ki izvajajo "quenelle" pred sinagogami, muzejem holokavsta in šolo v Toulousu, kjer je islamski skrajnež leta 2012 ubil rabina in tri judovske otroke.

Dieudonnejeva priljubljenost - za prvi nastop na njegovi turneji je bilo prodanih 5000 vstopnic - vzbuja bojazen, da se v Franciji pod krinko protisionizma znova krepi protisemitizem.