gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Protikoronski ukrepi v proračunu pridelali 659 milijonov evrov primanjkljaja

Deli na:
Protikoronski ukrepi v proračunu pridelali 659 milijonov evrov primanjkljaja

Fotografija je simbolična - Foto: Profimedia

Prihodki državnega proračuna so v prvih dveh mesecih letos znašali okoli 1,60 milijarde evrov, kar je 3,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, odhodki pa so narasli za 35 odstotkov na dobrih 2,25 milijarde evrov. Proračun je zabeležil približno 659 milijonov evrov primanjkljaja.

Proračunski primanjkljaj je v večji meri posledica epidemije covida-19 in ukrepov za blažitev njenih posledic, so v najnovejšem pregledu javnofinančnih gibanj zapisali na ministrstvu za finance. V enakem obdobju lani je ta dosegel 18,5 milijona evrov.

Letos je na primanjkljaj poleg rasti odhodkov, kjer so najbolj rasla sredstva za zaposlene, subvencije, transferi posameznikom in gospodinjstvom in drugi tekoči domači transferi, vplival padec obsega prihodkov, predvsem na račun izpada davčnih prihodkov zaradi učinkov protikoronskih ukrepov.

Prihodki proračuna so bili nižji predvsem zaradi znižanja davčnih prihodkov. Na drugi strani so bili nedavčni prihodki za 102,1 odstotka višji, predvsem zaradi višjih izrednih nedavčnih prihodkov oz. novega zadolževanja.

Prilivi od davčnih prihodkov so dosegli 1,32 milijarde evrov in bili za 11,8 odstotka nižji kot v tem času lani. Dohodnina je znašala 293,2 milijona evrov in je bila višja za 22,3 odstotka. Na rast je najbolj vplivala akontacija dohodnine od dohodkov iz zaposlitve, ki je bila višja za 45,2 milijona evrov in je bila v večji meri odsev višjih izplačil dodatka za delo v rizičnih razmerah v negospodarskih panogah.

Davek od dohodka pravnih oseb je znašal 126,4 milijona evrov in je bil nižji za 9,4 odstotka. Številni davčni zavezanci so zaradi upada gospodarske aktivnosti v drugi polovici lanskega leta zaprosili za znižanje akontacij, kar se je med drugim odrazilo v nižji realizaciji.

Davek na dodano vrednost je znašal 549,6 milijona evrov in je bil nižji za 22 odstotkov. To je posledica odlogov oz. obročnega odplačevanja davčnih obveznosti, zaustavitve gospodarske aktivnosti in zmanjšane potrošnje prebivalstva.

Prihodki od pobranih trošarin so dosegli 204,1 milijona evrov in bili medletno za 19,6 odstotka nižji. Prihodki od trošarin od energentov so bili nižji za 34,5 milijona evrov. Razlog je v obročnem odplačevanju obveznosti in znižanju prodanih količin trošarinskih izdelkov. Na to so vplivale tudi nižje trošarine na pogonska goriva.

Na strani odhodkov so se med tekočimi odhodki obveznosti za plačilo plač in prispevkov povišale za 13,9 odstotka na 264,5 milijona evrov. To je posledica napredovanj in dogovora o plačah, sprostitve delovne uspešnosti in drugih stroškov dela v javnem sektorju ter dodatkov za delo v rizičnih razmerah.

Za 3,6 odstotka so bili nižji izdatki za blago in storitve in so dosegli 102 milijonov evrov. Izdatki za tekoče vzdrževanje so bili nižji za 28 odstotkov, nižje so bile tudi poslovne najemnine in zakupnine, medtem ko so bili drugi operativni odhodki višji za 21 odstotkov. Od teh se 5,2 milijona evrov nanaša na stroške zadolževanja in upravljanja s finančnim premoženjem.

Izdatki za poplačilo domačih in tujih obresti so se ustavili pri 106,4 milijona evrov in so bili medletno za 67,1 milijona evrov nižji. To je posledica operacij državne zakladnice z upravljanjem javnega dolga.

V okviru tekočih transferov je bilo za subvencije namenjenih 231,1 milijona evrov. Te so bile višje za 97,1 odstotka. Od teh je bilo 86,7 milijona evrov namenili za povračila nadomestila plače za začasno čakanje na delo in 11,8 milijona evrov kot interventni ukrep povračila nadomestila plače po odrejeni karanteni.

Za transfere posameznikom in gospodinjstvom je bilo namenjenih 531,1 milijona evrov oz. 106,7 odstotka več. Med temi so se za 24,7 odstotka na 119,3 milijona evrov povečali družinski prejemki in starševska nadomestila, od tega je 20,2 milijona evrov znašal solidarnostni dodatek za otroke. 184,5 milijona evrov ali 152,2 odstotka več je bilo namenjenih transferom za zagotavljanje socialne varnosti. Od tega 81,8 milijona evrov izredne pomoči v obliki mesečnega temeljnega dohodka in 8,7 milijona evrov solidarnostnega dodatka študentom.

V okviru drugih transferov posameznikom, ki so v dveh mesecih znašali 163,7 milijona evrov, je bilo za omilitev posledic epidemije namenjenih 134 milijonov evrov pomoči v obliki delnega povračila nekritih fiksnih stroškov. Drugi tekoči domači transferi so bili višji za 31,6 odstotka in so znašali 736 milijonov evrov.

Transferi javnim zavodom so dosegli 467,1 milijona evrov, kar je 41,9 odstotka več. Glavnina povečanja izhaja iz višje obveznosti za stroške dela. Ti so bili višji za 118,7 milijona evrov, od tega so bila 108,8 milijona evrov izplačila dodatkov.

V sklade socialnega zavarovanja je državni proračun prispeval 196,2 milijona evrov, kar je 1,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Izplačila investicijskih odhodkov in transferov, ki so znašali 64,2 milijona evrov, so bila višja za 9,7 odstotka. Največji delež je bil namenjen nakupu in gradnji osnovnih sredstev.

Najvišja rast, 242-odstotna, je bila na področju nakupa opreme. Številka je dosegla 17,3 milijona evrov, za nakup vojaške opreme je bilo namenjenih 13,7 milijona evrov.

Vplačila v proračun EU so dosegla 161,6 milijona evrov in so bila medletno višja za 28,7 odstotka. Glavnina se je nanašala na plačila sredstev v proračun EU na temelju bruto nacionalnega dohodka.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne, je v prvih dveh mesecih letos zabeležila približno 3,16 milijarde evrov prihodkov in 3,79 milijarde evrov odhodkov.