GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajska s sankcijami proti več članom Trumpove administracije, tudi Pompeu

Deli na:
Kitajska s sankcijami proti več članom Trumpove administracije, tudi Pompeu

Mike Pompeo - Foto: Reuters

Kitajska je zaradi kršenja suverenosti uvedla sankcije proti več kot 20 članom administracije nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, med drugim proti nekdanjemu državnemu sekretarju Miku Pompeu.

Kitajska je ukrepe uvedla, medtem ko je v Washingtonu prisegel novi ameriški predsednik Joe Biden, od katerega mnogi pričakujejo, da bo ohranil trd pristop do azijske sile.

"V preteklih nekaj letih so nekateri protikitajski politiki v ZDA iz svojih sebičnih političnih interesov, predsodkov in sovraštva do Kitajske (...) načrtovali, spodbujali in izvedli vrsto norih potez," so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva.

Ta dejanja so po navedbah Pekinga močno posegla v kitajske notranje zadeve, spodkopala kitajske interese, užalila Kitajce in resno skalila kitajsko-ameriške odnose.

Kitajska se je zato odločila, da uvede sankcije proti 28 osebam, ki so resno kršile kitajsko suverenost in so bile odgovorne za poteze, povezane s Kitajsko, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg Pompea so na seznamu med drugim tudi Trumpov trgovinski svetovalec Peter Navarro, svetovalec za nacionalno varnost Robert O'Brien, namestnik državnega sekretarja za vzhodnoazijske in pacifiške zadeve David Stilwell, nekdanji minister za zdravje Alex Azar in veleposlanica pri ZN Kelly Craft.

Peking je uvedel sankcije tudi proti bivšemu Trumpovemu svetovalcu za nacionalno varnost Johnu Boltonu in nekdanjemu strategu Steveu Bannonu.

Osebe s seznama in njihovi družinski člani ne bodo smeli vstopiti na Kitajsko, v Hongkong in Macao, so še sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva.