gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kitajska brutalno tepta človekove pravice, zdaj pa brez sramu kritizira Ameriko

Deli na:
Kitajska brutalno tepta človekove pravice, zdaj pa brez sramu kritizira Ameriko

Policija obračunava s protestniki v Hongkongu. - Foto: Reuters

Kitajske oblasti so danes ocenile, da so protesti v ZDA, ki so izbruhnili po smrti temnopoltega osumljenca med aretacijo v Minneapolisu, podčrtali problem rasizma in policijskega nasilja. Po mnenju Pekinga so izpostavili tudi dvojna merila Washingtona, ko gre za proteste doma in po svetu.

"Tudi življenja temnopoltih so življenja. Tudi njim je treba zagotoviti človekove pravice," je na redni novinarski konferenci izjavil tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian.

"Rasizem do etničnih manjšin v ZDA je kronična bolezen ameriške družbe," je poudaril. "Trenutne razmere še enkrat več odražajo resnost problema rasizma in policijskega nasilja v ZDA," je dodal Zhao.

Kitajski diplomati in mediji so nasilne proteste, ki jih je sprožila smrt temnopoltega Georgea Floyda med aretacijo v Minneapolisu, izkoristili, da so Washingtonu očitali hinavščino in primerjali dogajanje v ZDA s prodemokratičnimi protesti v Hongkongu.

Kitajske oblasti so razjezile kritike iz zahodnih držav, zlasti iz ZDA, na račun njihovega ravnanja ob protestih, ki so lani pretresali Hongkong.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je danes dejal, da je odziv ameriške administracije na proteste doma "šolski primer svetovno znanih dvojnih meril", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zakaj ZDA poveličujejo t. i. hongkonško neodvisnost in nasilne elemente kot junake in aktiviste, medtem ko ljudi, ki protestirajo proti rasizmu, označujejo za izgrednike?" se je vprašal Zhao.