mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kim grozi Trumpu, da bo zaradi vojaških vaj odpovedal srečanje v Singapurju

Deli na:
Kim grozi Trumpu, da bo zaradi vojaških vaj odpovedal srečanje v Singapurju

Foto: Reuters

Severna Koreja je zaradi ameriško-južnokorejskih vojaških vaj zagrozila z odpovedjo vrha med severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom in ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Iz Washingtona so se odzvali s sporočilom, da nadaljujejo priprave na vrh.

Severna Koreja pa je že odpovedala pogovore na visoki ravni s Seulom, ki so bili predvideni za sredo, poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap.

ZDA "bodo morale temeljito razmisliti o usodi načrtovanega vrha Severne Koreje in ZDA v luči tega provokativnega vojaškega kravala," je poročala agencija Yonhap, ki navaja uradno severnokorejsko tiskovno agencijo KCNA. Ta prvi vrh držav je načrtovan za 12. junij.

Agencija KCNA dodaja, da pomenijo dvotedenske ameriško-južnokorejske vojaške vaje letalskih sil v Južni Koreji vajo za napad na Severno Korejo in provokacijo v času otoplitve odnosov med Korejama, poroča francoska tiskovna agencija AFP.


Okoli 100 vojaških letal, vključno z več bombniki B-52 in lovcev F-15K je v petek začelo vojaške vaje. ZDA in Južna Koreja trdita, da je njihov namen izključno obramben, poroča britanski BBC.

AFP navaja, da navedeno izrazje kaže na nenadno in dramatično vrnitev na staro retoriko Pjongjanga, ki je dolgo vztrajal, da potrebuje jedrsko orožje za obrambo pred ZDA.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Heather Nauert se je odzvala s sporočilom, da ZDA nadaljujejo priprave na vrh med Trumpom in Kimom. Kot je dodala, niso dobili "nobenih obvestil" o morebitni spremembi stališča Severne Koreje.

Obenem je zanikala trditve, da bi vojaške vaje pomenile provokacijo. "Kim Jong-un je dejal, da razume pomen, ki ga ZDA pripisujejo izvedbi teh skupnih vaj. Te se nadaljujejo," je še dodala po navedbah AFP.