nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kerry in Steinmeier z upanjem zreta v Sirijo

Deli na:
Kerry in Steinmeier z upanjem zreta v Sirijo

Foto: Getty Images

Zunanja ministra ZDA in Nemčije John Kerry in Frank-Walter Steinmeier sta po srečanju v Washingtonu v ponedeljek dejala, da je prekinitev ognja v Siriji, ki se je začela v soboto in za zdaj večinoma še velja, žarek upanja. Kerry se je ob tem dotaknil še begunske krize, ki je prizadela Evropo, in poudaril, da gre za globalni izziv.

"Jasno je, da bo naslednjih nekaj dni ključnih za oceno, ali lahko dosežemo zagon v smeri razrešitve konflikta," je dejal Kerry po srečanju z nemškim kolegom in dodal, da se zavedajo ovir, ki ostajajo.

Steinmeier je poudaril, da se je situacija v Siriji izboljšala. Istočasno je opozoril, da je treba sedaj zagotoviti dolgoročnost prekinitve ognja. S tem bi lahko namreč omogočili začetek pogajanj za politično rešitev konflikta.

Oba ministra sta previdno optimistična o prekinitvi ognja kljub poročilom o posameznih kršitvah, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kerry je zatrdil, da bodo vsako kršitev preiskali, sodelujoče strani pa bodo poskušale zagotoviti, da so posamezni napadi res uperjeni proti terorističnim skupinam, ki niso del dogovora o prekinitvi ognja.

Ameriški državni sekretar se je dotaknil še begunske krize, ki je zajela Evropo in jo poganja predvsem sirski konflikt. Po njegovih besedah je ta kriza globalni izziv. "Je preizkus za nas vse," je zatrdil po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. "ZDA begunsko krizo obravnavajo kot globalno," je povedal Kerry.