Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kdo se veseli umika ameriških vojakov iz Nemčije? Putin, jasno

Deli na:
Kdo se veseli umika ameriških vojakov iz Nemčije? Putin, jasno

Vladimir Putin - Foto: arhiv Reporterja

Rusija se je danes z odobravanjem odzvala na napoved umika okoli 12.000 ameriških vojakov iz Nemčije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Manj bo ameriških vojakov na evropskih tleh, mirneje bo v Evropi," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

ZDA so v sredo napovedale, da bodo iz Nemčije umaknile 11.900 vojakov. Okoli 6400 se jih bo vrnilo v domovino, skoraj 5600 pa jih bodo premestili v ostale države članice zveze Nato, med drugim Belgijo in Italijo. V Nemčiji jih bo ostalo okoli 24.000.

Kot je ob tem pojasnil ameriški obrambni minister Mark Esper, bodo ZDA s tem povečale svojo strateško fleksibilnost. Cilj premestitve ameriških sil je utrditi jugovzhodno krilo Nata ob Črnem morju. Nekaj vojakov bi lahko iz Nemčije premestili tudi na Poljsko in v Baltske države.

Da nameravajo ZDA zmanjšati število svojih vojakov v Nemčiji, je ameriški predsednik Donald Trump potrdil sredi junija. Tedaj je kot razlog za to odločitev navedel, da Berlin ne zagotavlja dovolj finančnih prispevkov Natu in da slabo ravna z ZDA na področju trgovine. Kasneje je Trump odobril umik 9500 vojakov.

Napovedani delni umik ameriških sil iz Nemčije je na nasprotovanje naletel tudi v ameriškem kongresu, tako med demokrati kot med republikanci.