objemanje dreves Dobra karma

Zaščitniki božanskih modrosti na Zemlji: ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Svet

Kdo se veseli umika ameriških vojakov iz Nemčije? Putin, jasno

Deli na:
Kdo se veseli umika ameriških vojakov iz Nemčije? Putin, jasno

Vladimir Putin - Foto: arhiv Reporterja

Rusija se je danes z odobravanjem odzvala na napoved umika okoli 12.000 ameriških vojakov iz Nemčije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. "Manj bo ameriških vojakov na evropskih tleh, mirneje bo v Evropi," je povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

ZDA so v sredo napovedale, da bodo iz Nemčije umaknile 11.900 vojakov. Okoli 6400 se jih bo vrnilo v domovino, skoraj 5600 pa jih bodo premestili v ostale države članice zveze Nato, med drugim Belgijo in Italijo. V Nemčiji jih bo ostalo okoli 24.000.

Kot je ob tem pojasnil ameriški obrambni minister Mark Esper, bodo ZDA s tem povečale svojo strateško fleksibilnost. Cilj premestitve ameriških sil je utrditi jugovzhodno krilo Nata ob Črnem morju. Nekaj vojakov bi lahko iz Nemčije premestili tudi na Poljsko in v Baltske države.

Da nameravajo ZDA zmanjšati število svojih vojakov v Nemčiji, je ameriški predsednik Donald Trump potrdil sredi junija. Tedaj je kot razlog za to odločitev navedel, da Berlin ne zagotavlja dovolj finančnih prispevkov Natu in da slabo ravna z ZDA na področju trgovine. Kasneje je Trump odobril umik 9500 vojakov.

Napovedani delni umik ameriških sil iz Nemčije je na nasprotovanje naletel tudi v ameriškem kongresu, tako med demokrati kot med republikanci.

Loading...