Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA iz Afganistana prepeljale že 7000 ljudi

Deli na:
ZDA iz Afganistana prepeljale že 7000 ljudi

Afganistanci, na begu iz Kabula, znotraj ameriškega vojaškega letala. - Foto: Profimedia

ZDA so iz Afganistana od sobote z letali prepeljale okoli 7000 ljudi, ki bežijo pred talibani, je danes na tiskovni konferenci Pentagona sporočil ameriški general Hank Taylor. Zmogljivosti še dodatno povečujejo, tudi prisotnost ameriških vojakov, ki skrbijo za varnost na letališču v Kabulu. Tam jih je 5200, je povedal.

Ameriški vojaki so zavarovali več dostopnih poti, da bi izboljšali dostop številnim Afganistancem, ki želijo pobegniti pred talibani, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal Taylor.

Skupno so ZDA od konca julija iz Afganistana prepeljale že okoli 12.000 ljudi, večino od sobote, ko so zaradi bližanja talibanov začeli povečevati evakuacijska prizadevanja, je pojasnil general.

Samo v zadnjih 24 urah je v Kabulu pristalo 13 velikih vojaških transportnih letal tipa C-17, 12 pa jih je odletelo in s seboj odpeljalo več kot 2000 ljudi.

Administracija predsednika Joeja Bidna je zagotovila, da bodo iz Afganistana umaknili vse ameriške državljane in kar se da veliko Afganistancev, ki so sodelovali z Američani in zahodnimi silami, ker se bojijo maščevanja talibanov.

Talibani so sicer zagotovili, da bodo omogočili odhod vsem, ki bodo to želeli, a po drugi strani prihajajo tudi poročila, da Afganistancem preprečujejo dostop do letališča. Po navedbah očividcev talibani ljudem ne dovolijo vstopiti na območje letališča, med drugim tudi tistim, ki imajo za to potrebne dokumente. V ZDA so jih zato že pozvali, naj izpolnijo svoje obljube.