pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Cia več ne bo zlorabljala programov cepljenj v obveščevalne namene

Deli na:
Cia več ne bo zlorabljala programov cepljenj v obveščevalne namene

Foto: Reuters

Protiteroristična svetovalka ameriškega predsednika Baracka Obame Lisa Monaco je dekanom ameriških zdravstvenih univerz zagotovila, da obveščevalna agencija Cia več ne bo izkoriščala programov cepljenj proti boleznim za vohunske dejavnosti, kot je bilo leta 2011, ko so na ta način odkrili in ubili Osamo bin Ladna.

Cia je v Pakistanu najela zdravnika Šakila Afridija in financirala njegov program cepljenj proti otroški paralizi v Abotabadu, kjer se je skrival bin Laden. Cia je program cepljenja vodila kot krinko preverjanja DNK cepljenih otrok, s čimer so hoteli ugotoviti morebitne sorodstvene povezave z vodjo teroristične mreže Al Kaida.

Bin Ladna so odkrili in ubili, Afridi pa je v Pakistanu končal za zapahi. Sodili so mu zaradi izdaje in ga obsodili na 33 let zapora. Primer je sicer v ponovni obravnavi. Nekatere njegove kolege so zaradi povezave cepljenja z dejavnostmi Cie celo umorili.

Prizadevanja proti otroški paralizi so zatem v Pakistanu dobila hud udarec, saj ljudje več niso verjeli, da gre zares za cepljenje in ne le kakšno novo operacijo ameriške Cie.

Pakistan je bil leta 2012 edina država na svetu, kjer se je število primerov otroške paralize povečalo. Lani je bila petina vseh primerov bolezni na svetu prav v Pakistanu.

Izkoriščanje zdravstvenega programa za obveščevalne dejavnosti je v ZDA obsodila stroka in dekani znamenitih univerz so javno kritizirali Cio. Njen direktor John Brennan se je po zagotovilih Lise Monaco strinjal, da so to prakso sedaj ukinili. Cia prav tako ne bo izkoriščala vzorcev DNK, ki so jih zbrali med operacijo iskanja bin Ladna.