pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Južnokorejska predsednica po tragediji razpušča obalno stražo

Deli na:
Južnokorejska predsednica po tragediji razpušča obalno stražo

Foto: Reuters

Južnokorejska predsednica Park Geun-Hye je danes v solzah sprejela odgovornost za neustrezen odziv na aprilsko nesrečo tankerja Sewol, v kateri je umrlo kakih 300 ljudi, večinoma dijakov. Kot je priznala, so bila številna življenja po nepotrebnem izgubljena. Ob opravičilu je predsednica med drugim obljubila, da bo razpustila državno obalno stražo.

"Končna odgovornost za slab odziv na to nesrečo je v mojih rokah," je v televizijskem nagovoru narodu, med katerim je jokala in se v znak svoje skrušenosti dvakrat globoko priklonila, dejala predsednica. Že pred tem je sicer večkrat izrazila globoko obžalovanje, a tokrat je prvič izrecno prevzela neposredno odgovornost za nesrečo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Kot predsednica, odgovorna za življenja in varnost Južnokorejcev, ponujam svoje iskreno opravičilo za vse trpljenje," je dejala. Nagovor je sicer trajal približno pol ure, v njem pa je poleg lastne odgovornosti izpostavila tudi, da prvi odgovor obalne straže na nesrečo ni bil ustrezen.

Pritožbe svojcev, da bi lahko rešili veliko več življenj, so upravičene, je dejala in povedala, da se je odločila obalno stražo razpustiti. Njeno vlogo si bosta po novem razdelila policija in na novo oblikovano ministrstvo za nacionalno varnost.


Priljubljenost Parkove je po nesreči 16. aprila močno upadla in tragedija je postala ključen mejnik v njenem vodenju države. Premier Chung Hong-Won je aprila zaradi že odstopil. Glasnejših pozivov po odstopu Parkove ni bilo, je pa predsednica deležna ostrih kritik, ker naj ne bi pokazala dovolj sočutja ali obžalovanja, piše AFP.

Na krovu skoraj sedemtonskega trajekta Sewol je bilo v času nesreče 476 ljudi, od tega več kot 300 dijakov. Doslej so potrdili 286 smrti, 18 ljudi še pogrešajo.

Številni svojci žrtev so prepričani, da so njihovi otroci po zaslugi zračnih žepov v notranjosti trajekta živeli še več ur ali celo dni po nesreči in da bi jih torej lahko rešili, če reševalci ne bi porabili tako veliko časa, da so sploh prišli do potopljenega plovila.

Večina članov posadke se je rešila živih, trajekt pa so zapustili med prvimi, še preden se je potopil. Kapitan Sewola in še trije člani posadke so že bili obtoženi umora zaradi velike malomarnosti. Da je njihovo neodgovorno ravnanje "praktično dejanje umora", je danes poudarila tudi Parkova in napovedala spremembe obstoječe zakonodaje, ki bodo omogočile strožje kazni zanje.