sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Konflikt interesov pri delitvi denarja na ZZZS?

Deli na:
Konflikt interesov pri delitvi denarja na ZZZS?

Foto: ZZZS

Vsi prijatelji in vsi zadovoljni, saj bo denar za vse - Od leve proti desni: namestnica predsednice upravnega odbora ZZZS Lučka Böhm, generalni direktor ZZZS Samo Fakin in predsednica upravnega odbora ZZZS Tatjana Čerin.

Čeprav Samo Fakin ne uživa zaupanja vladajoče SMC, to so mu tudi jasno povedali, se čuti dovolj močnega, da bo kandidiral tudi za tretji mandat direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Razlog za optimizem so njegovi tehtni argumenti, ki se merijo v evrih. Sredstva za promocijo zdravja je za leti 2015/2016 povečal za polovico – na tri milijone evrov. To bi moralo biti dovolj, da bo na ponovljenem razpisnem postopku za generalnega direktorja ZZZS prejel večino na seji upravnega odbora ZZZS (ta naj bi vnovič odločal 12. marca, kandidati pa morajo vlogo vložiti do 23. februarja), ki oblikuje predlog izbire kandidata, nato pa ga preda v imenovanje skupščini ZZZS in soglasje v državni zbor. Slednjemu je vase zaverovani Fakin, ki se mu mandat izteče 15. maja, že sporočil, da lahko tretji mandat dobi brez podpore poslancev, saj zavod lahko imenuje kogarkoli želi.

Neuradni viri pravijo, da je projekt promocije zdravja pri delu pravzaprav projekt Fakina, ki deluje po načelu »deli in vladaj«. Z njim naj bi si kupoval naklonjenost upravnega odbora in tudi skupščine. Komisijo, ki deli sredstva, pa imenuje upravni odbor. Tako je predsednica upravnega odbora Lučka Böhm, in sicer kot »predstavnica aktivnih zavarovancev«, drugače pa je v samem vodstvu svobodnih sindikatov. In sindikati so za obdobje 2013/2014 prejeli precej denarja, da promovirajo zdravje. Sodelovali so pri skupnih projektih, ki so dobili več kot polovico vseh sredstev, se pravi več kot milijon evrov, Böhmova pa je osebno sodelovala vsaj pri projektu ZSSS o izboljšanju zdravja delavskih zaupnikov. Enako je z drugo članico upravnega odbora oziroma namestnico Böhmove, Tatjano Čerin, ki prihaja iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Slednja je bila s svojimi regionalnimi izpostavami angažirana pri projektih, ki so vredni več kot četrtino vsega denarja, namenjenega promociji zdravja. Čerinova je bila celo nosilka projekta, zato se postavlja vprašanje konflikta interesov.

Z ZZZS so za Reporter odgovorili: »Pri obravnavanju in ocenjevanju vlog vlagateljev ter pri predlaganju in odločanju o izboru prejemnikov sredstev v okviru razpisa za obdobje 2013/2014 ni bilo ugotovljeno nasprotje interesov. Tako tudi ga. Tatjana Čerin ni obravnavala in ocenjevala nobenih vlog, tudi vlog gospodarske zbornice ne, prav tako ga. Čerin ni sodelovala pri predlaganju in odločanju o izboru prejemnikov sredstev.« Skratka po mnenju zavoda nič spornega. Poleg tega gre po njihovo za dober projekt, saj »zdravstveni absentizem« neposredno stane slovensko družbo (izdatki ZZZS in delodajalcev) okoli 450 milijonov evrov, posredno pa med 900 in 950 milijonov evrov. Pred desetimi leti je bilo 4,6 odstotka izgubljenih delovnih dni, v prvih enajstih mesecih lani pa 0,8 odstotne točke manj, kar pomeni, da so ZZZS in delodajalci prihranili 14 milijonov evrov, dodajajo na  ZZZS.