Mario Pavlović Odkrito.si

»Po 40 letih se počutim kot zmagovalec!«

Lucas Dobson Svet24.si

Lucasa so iskali več dni, družini pa so danes ...

angel Svet24.si

Za sodelovanje z angeli obstaja tudi nekaj pravil

ladja atlantia Svet24.si

Žena zastrupljenega Italijana o trenutkih groze ...

maja Šuput Svet24.si

FOTO: Hrvaška pevka z nogo soprogu držala ...

Miro Tomassini, Vlado Kreslin Njena.si

Umrl dolgoletni sodelavec Vlada Kreslina

filip flisar Njena.si

Tako velika je že hči Filipa Flisarja

Svet

Juncker poziva Britance: Razjasnite svoje namere, časa skoraj ni več

Deli na:
Juncker poziva Britance: Razjasnite svoje namere, časa skoraj ni več

Foto: Profimedia - Jean-Claude Juncker in Theresa May.

Zavrnitev ločitvenega sporazuma EU in Združenega kraljestva v britanskem parlamentu povečuje tveganje neurejenega brexita, je opozoril predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v prvem odzivu na izid glasovanja v Londonu. Ob tem je Združeno kraljestvo pozval, naj čim prej razjasni svoje namere, saj časa skoraj ni več.

Juncker izid glasovanja obžaluje in poudarja, da se na strani EU proces ratifikacije ločitvenega sporazuma nadaljuje in da se nadaljujejo tudi krizni načrti za zagotovitev pripravljenosti na brexit brez dogovora.

Ločitveni sporazum je po njegovih besedah pošten kompromis in najboljši možni dogovor, ki zmanjšuje škodo brexita za državljane in podjetja po Evropi ter je edini način za zagotovitev urejenega izstopa Združenega kraljestva iz EU.

Evropska komisija in glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier sta po Junckerjevih besedah vložila ogromno časa in prizadevanj v pogajanja o izstopnem sporazumu ter ves čas izkazovala ustvarjalnost in prožnost.


S predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom pa sta pokazala dobro voljo, ko sta v ponedeljek v posebnem pismu ponudila dodatna pojasnila in zagotovila glede spornega varovala za preprečitev trde meje na irskem otoku, je še izpostavil Juncker.

Tusk pa je po glasovanju tvitnil: "Če dogovor ni mogoč in nihče noče brexita brez dogovora, kdo bo torej zbral dovolj poguma, da pove, kaj je edina pozitivna rešitev?"

Odzval se je tudi glavni pogajalec unije za brexit Michel Barnier. Kot je dejal za BBC, je zdaj čas, da London sporoči Bruslju svoje prihodnje korake. "Z naše strani bomo ostali enotni in odločeni, da dosežemo dogovor," je dodal.

O izidu glasovanja v britanskem parlamentu, ki je sicer pričakovan, bodo v sredo zjutraj z Evropsko komisijo in Svetom EU razpravljali evropski poslanci na plenarnem zasedanju v Strasbourgu.

Loading...