GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Julija Timošenko v zaporu gladovno stavka

Deli na:

Vodja ukrajinske opozicije Julija Timošenko, ki trenutno prestaja sedemletno zaporno kazen, od petka dalje gladovno stavka. Tako namreč protestira proti ravnanju zaporniških varnostnikov in zdravnikov, je sporočil njen odvetnik. Minuli teden se je proti Timošenkovi začel nov sodni proces, ki pa se ga zaradi zdravstvenih težav ne more udeležiti.

"Julija Timošenko je začela gladovno stavkati," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal odvetnik Sergij Vlasenko pred zaporom v mestu Harkov, kjer je Timošenkova od lani zaprta zaradi zlorabe položaja.

Proti nekdanji ukrajinski premierki se je minuli teden sicer začel nov sodni proces zaradi utaje davkov in poneverbe v času, ko je v 90. letih minulega stoletja vodila državno elektrodistribucijsko podjetje. Če jo bodo spoznali za krivo, ji grozi še dodatnih pet let zapora.

51-letno Timošenkovo že dalj časa pestijo zdravstvene težave, zaradi katerih se osebno ne more udeležiti sojenja. Zaradi bolečin v hrbtu se je želela zdraviti v nemški kliniki, a ji sodišče tega ni dopustilo ter ji določilo, naj izbere zdravstveno ustanovo v Ukrajini.

Timošenkova je zavračala zdravljenje v ukrajinskih bolnišnicah, dokler skupina nemških zdravnikov, ki so Timošenkovo letos pregledali, ni odobrila klinike v mestu Harkov, kamor so jo prepeljali v petek. Timošenkova je zaradi globokega nezaupanja v ukrajinske zdravnike zavrnila zdravljenje. Zato so jo dan zatem prepeljali nazaj v zapor.

Evropska komisija je medtem od ukrajinskih oblasti že zahtevala nujna pojasnila o zdravstvenem stanju Timošenkove. V Bruslju so od Kijeva tudi zahtevali, da morajo posameznim neodvisnim osebam in pravnim svetovalcem zagotoviti takojšen in zadosten dostop do Timošenkove, poroča AFP.