Julian Assange Svet24.si

Julian Assange se bo lahko vrnil v Avstralijo

Svoboda Svet24.si

Tedenski horoskop: Usmerite misli v nekaj lepega ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

slovenski navijac - turska novinarka Ekipa24.si

Huda scena! Slovenski navijač pristopil k turški...

Foto 1 Njena.si

Žena slovenskega pevca zaradi raka umrla stara 33...

doncic af Ekipa24.si

Slovenci danes v polnih Stožicah proti Litvi! Bo ...

Svet

Julija Timošenko v zaporu gladovno stavka

Deli na:

Vodja ukrajinske opozicije Julija Timošenko, ki trenutno prestaja sedemletno zaporno kazen, od petka dalje gladovno stavka. Tako namreč protestira proti ravnanju zaporniških varnostnikov in zdravnikov, je sporočil njen odvetnik. Minuli teden se je proti Timošenkovi začel nov sodni proces, ki pa se ga zaradi zdravstvenih težav ne more udeležiti.

"Julija Timošenko je začela gladovno stavkati," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal odvetnik Sergij Vlasenko pred zaporom v mestu Harkov, kjer je Timošenkova od lani zaprta zaradi zlorabe položaja.

Proti nekdanji ukrajinski premierki se je minuli teden sicer začel nov sodni proces zaradi utaje davkov in poneverbe v času, ko je v 90. letih minulega stoletja vodila državno elektrodistribucijsko podjetje. Če jo bodo spoznali za krivo, ji grozi še dodatnih pet let zapora.

51-letno Timošenkovo že dalj časa pestijo zdravstvene težave, zaradi katerih se osebno ne more udeležiti sojenja. Zaradi bolečin v hrbtu se je želela zdraviti v nemški kliniki, a ji sodišče tega ni dopustilo ter ji določilo, naj izbere zdravstveno ustanovo v Ukrajini.

Timošenkova je zavračala zdravljenje v ukrajinskih bolnišnicah, dokler skupina nemških zdravnikov, ki so Timošenkovo letos pregledali, ni odobrila klinike v mestu Harkov, kamor so jo prepeljali v petek. Timošenkova je zaradi globokega nezaupanja v ukrajinske zdravnike zavrnila zdravljenje. Zato so jo dan zatem prepeljali nazaj v zapor.

Evropska komisija je medtem od ukrajinskih oblasti že zahtevala nujna pojasnila o zdravstvenem stanju Timošenkove. V Bruslju so od Kijeva tudi zahtevali, da morajo posameznim neodvisnim osebam in pravnim svetovalcem zagotoviti takojšen in zadosten dostop do Timošenkove, poroča AFP.