volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Josipović in Bandić v drugi krog

Deli na:

V drugem krogu predsedniških volitev na Hrvaškem, ki bo 10. januarja, se bosta pomerila socialdemokrat Ivo Josipović in neodvisni kandidat, zagrebški župan Milan Bandić, kažejo prvi začasni rezultati nedeljskih predsedniških volitev, ki jih je ob polnoči objavila hrvaška volilna komisija.

V drugem krogu predsedniških volitev na Hrvaškem, ki bo 10. januarja, se bosta pomerila socialdemokrat Ivo Josipović in neodvisni kandidat, zagrebški župan Milan Bandić, kažejo prvi začasni rezultati nedeljskih predsedniških volitev, ki jih je ob polnoči objavila hrvaška volilna komisija.

Da bo Josipović v prvem krogu dobil največ glasov, so napovedovale vse raziskave javnega mnenja pred volitvami, v nedeljo pa je za kandidata Socialdemokratske stranke (SDP) glasovalo 32,44 odstotka volivcev. V drugem krogu se bo pomeril s svojim bivšim strankarskim kolegom Bandićem, ki je dobil 14,84 odstotka glasov podpore hrvaških volivcev.

Po objavi začasnih rezultatov prvega kroga predsedniških volitev se je Josipović zahvalil svojim volivcem in povabil vse, ki imajo volilno pravico, naj 10. januarja izbirajo med "svetlobo in temo" ter izberejo svetlobo, kot so se odločili že v nedeljo.

Bandić je svoji prvi izjavi po objavi rezultatov v svojem volilnem štabu poudaril, da Hrvaška potrebuje novega predsednika, "ki ne bo daljinski upravljavec Zorana Milanovića", ki je predsednika SDP. Bandić je odšel iz SDP, ko je 5. novembra objavil svojo predsedniško kandidaturo, pred tem pa sta bila v sporu z Milanovićem zaradi načina, na katerega je Bandić vodil hrvaško prestolnico.

Na tretje mesto se je uvrstil kandidat Hrvaške demokratske skupnosti (HDZ) Andrija Hebrang, ki je dobil 12,01 odstotka glasov. Sledijo neodvisni kandidat Nadan Vidošević (11,33 odstotka), kandidatka Hrvaške narodne stranke (HNS) Vesna Pusić (7,25 odstotka) in neodvisni kandidat Dragan Primorac (5,93 odstotka). Iz Primorčevega volilnega štaba so že napovedali, da bodo spomladi ustanovili novo stranko, ki ima delovno ime Demokratska zveza za spremembe. Hebrang je razloge za svoj volilni neuspeh pripisal predvsem kandidaturi svojih bivših strankarskih kolegov, Vidoševića in Primorca, ki ju je ocenil kot "marioneti".

Približno 4,5 milijona hrvaških državljanov z volilno pravico je sicer lahko izbiralo med 12 kandidati, med katerimi se je takoj ločila omenjena šesterica. V drugi polovici predsedniških kandidatov so tudi po objavi začasnih volilnih rezultatov ostali neodvisni kandidat Miroslav TuÄ‘man (4,07 odstotka), kandidat Istrske demokratske skupščine (IDS) Damir Kajin (3,87 odstotka) ter neodvisni Josip Jurčević (2,74 odstotka), Boris Mikšić (2,10 odstotka) Vesna Škare Ožbolt (1,89 odstotka) in Slavko Vukšić (0,42 odstotka). Kajin je v nedeljo po objavi vzporednih izidov že napovedal, da bo v drugem krogu podprl Josipovića.

Prvi krog predsedniških volitev na Hrvaškem je zaznamovala nizka volilna udeležba, ki je bila 44,07 odstotka, v tujini pa je volilo nekaj manj kot 20 odstotkov volivcev. Največ glasov v diaspori sta dobila Bandić (48 odstotkov) in Hebrang (23 odstotkov).

Po županijah je bil največji odziv volivcev v Varaždinski (53,9 odstotka) in MeÄ‘imurski (53,1 odstotkov). Najmanj zagreti so bili volivci na območju Šibeniško-kninske in Vukovarsko-sremske županije, nekaj čez 37 odstotkov, je na novinarski konferenci dejal predsednik državne volilne komisije Branko Hrvatin. Med mesti je bila največja volilna udeležba v Zagrebu (52 odstotkov).

Na Hrvaškem je bilo v nedeljo odprtih 6550 volišč, poleg tega pa je bilo odprtih še 250 volišč v 55 drugih državah, od tega kar 124 v BiH. Skupaj ima volilno pravico nekaj manj kot 4,5 milijona hrvaških volilnih upravičencev, od tega skoraj 4,1 milijona na Hrvaškem ter dobrih 400.000 v tujini.

Hrvaška volilna komisija je naslednjo novinarsko konferenco napovedala za danes opoldan, ko bodo imeli tudi večino podatkov o izidih na voliščih v tujini, a bistvenih sprememb ni pričakovati, saj je komisija že obdelala rezultate z 99,45 odstotka volišč.