dež sneg vreme Svet24.si

Pihal bo močan veter, držali boste dežnike, ...

zdravnica, lutka Svet24.si

Za študente in mlade zdravnike plače nizko na ...

počivalšek Necenzurirano

Sodišče zamrznilo Geneplanetovo premoženje

vila zlatorog stavba-LZS-lovska zveza Reporter.si

To je milijone evrov vredna vila, v katero lahko ...

anton žlogar, nš mura Ekipa24.si

Mura za novega trenerja potrdila Žlogarja, ...

Videti je bilo, da mu je nekoliko težko pri srcu Odkrito.si

Žalost princa Williama - prišel je sam ...

Antonio Marin Ekipa24.si

Velik šok za Olimpijo: najbolj vroči nogometaš ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvati so zaradi povojnih zločinov aretirali partizanskega poveljnika

Deli na:
Hrvati so zaradi povojnih zločinov aretirali partizanskega poveljnika

Foto: Arhiv Reporterja

V Karlovcu so danes prijeli prvega hrvaškega notranjega ministra Josipa Boljkovca, ki ga sumijo vojnih zločinov nad civilnim prebivalstvom v Dugi Resi pri Karlovcu maja 1945, poročajo hrvaški mediji. Hrvaška policija je pred nekaj mesecev potrdila, da preverjajo dokaze proti 89-letnem Boljkovcu, ki je bil časnik jugoslovanskih varnostnih služb.

Kot je poročal Večernji list na svoji spletni strani, proti Boljkovcu ter bivšem hrvaškem premieru in direktorju varnostnih služb Josipu Manoliću in narodnem heroju Radu Bulatu preiskava poteka že več let. Proti Bulatu so bili vložene tudi kazenske ovadbe, do sojenja pa ni prišlo. Boljkovac in Manolić sta v začetku 90. let prejšnjega stoletja bila tesna sodelavca prvega hrvaškega predsednika Franje Tuđmana, ki je bil tudi general jugoslovanske vojske.

Tako Boljkovca kot ostala dva bremenijo poveljniške in osebne odgovornosti za vrsto vojnih zločinov, ki naj bi jih storile partizanske enote, ter pripadniki nekdanjega oddelka za zaščito naroda (Ozna). Boljkovac in Manolić sta bila poveljnika v Karlovcu oziroma Bjelovaru, medtem ko je bil Bulat eden glavnih partizanskih poveljnikov na severozahodu Hrvaške, dodaja Večernji list.
 
Potem ko so se v medijih pojavila ugibanja o njegovi aretaciji, je Boljkovac v enem izmed intervjujev avgusta letos dejal, da ni nobenih dokazov ali argumentov za njegovo odgovornost za povojne zločine. Ni zanikal, da so bili storjeni vojni zločini, dejal pa je, da se ne čuti odgovornega zanje. Ocenil je, da bo njegovo prijetje "čista politična aretacija, ker so parlamentarne volitve pred vrati", on pa podpira levosredinsko koalicijo.
 
Hrvaški notranji minister Tomislav Karamarko, ki je po poklicu zgodovinar ter zapriseženi antikomunist, je po prihodu na položaj v vladi napovedal, da bodo "zaradi sprave v hrvaški družbi" preiskali povojne zločine in prijeli odgovorne. Med drugim je izjavil, da je treba besedo antifašizem v preambuli hrvaške ustave nadomestiti z besedo antiavtoritarizem.