Esada Okić Svet24.si

FOTO: Nenadna smrt rosno mlade bosanske ...

energija Dobra karma

Na voljo sta nam obe, Božanska in zemeljska - ...

meghan markle, kraljica elizabeta II Svet24.si

Bosta Meghan in Harry kraljico pustila na cedilu?

stanovanje Svet24.si

Kako kupiti stanovanje brez kredita?

vesolje Dobra karma

Tedenski horoskop: po divjanju končno ...

Selena Gomez Frozen Najstnica.si

Je Selena najboljša starejša sestra?

Denis Toplak Njena.si

Denis Toplak na lepotni operaciji

Svet

Johnson z največ glasovi v prvem krogu iskanja novega vodje konservativcev

Deli na:
Johnson z največ glasovi v prvem krogu iskanja novega vodje konservativcev

Boris Johnson - Foto: Reuters

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson je v prvem krogu glasovanja o novem vodji konservativne stranke dobil največ, 114 glasov. Sedanji zunanji minister Jeremy Hunt je na drugem mestu prejel "le" 43 glasov. So pa iz nadaljnjih glasovanj že izpadli trije kandidati, ki niso dobili najmanj 17 glasov od skupno 313 delegatov stranke.

Na tretje mesto se je s 37 glasovi uvrstil minister za okolje Michael Gove, četrti je nekdanji minister za brexit Dominick Raab (27), peti notranji minister Sajid Javid (23), šesti minister za zdravje Matt Hancock (20) in sedmi minister za mednarodno razvojno pomoč Rory Stewart (19).

Izpadli pa so nekdanja ministrica za parlamentarna vprašanja Andrea Leadsom (11), nekdanji državni sekretar za priseljevanje Mark Harper (10) in nekdanja ministrica za delo Esther McVey. Veljavnih je bilo vseh 313 glasov, poroča britanski BBC.

Johnson se je na Twitterju že zahvalil kolegom za zaupanje in podporo. "Vesel sem, da sem zmagal v prvem krogu, vendar je pred nami še dolga pot," je zapisal.

Glasovanja so predvidena še prihodnji teden, dokler ne bosta ostala samo še dva kandidata. Nato pa bo o nasledniku Therese May na čelu konservativcev po pošti odločilo okoli 160.000 članov stranke. Novi predsednik stranke, ki bo postal tudi novi britanski premier, bo predvidoma znan v tednu, ki se začne 22. julija.

Mayeva je s čela konservativne stranke uradno odstopila pretekli petek. Britanci si jo bodo zapomnili predvsem po tem, da je vlado vodila v enem politično najbolj kaotičnih obdobij v novejši zgodovini države in da ji ni uspelo izpeljati brexita, zaradi česar je tudi odstopila. Premierske dolžnosti bo opravljala, dokler ne bo izbran njen naslednik.

loading...
Loading...