profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Johnson Britancem: Dogovor z EU je že v mikrovalovni pečici

Deli na:
Johnson Britancem: Dogovor z EU je že v mikrovalovni pečici

Foto: arhiv Reporterja

Britanski premier Boris Johnson je v svoji novoletni poslanici pozval Britance, naj v luči brexita delitve pustijo za sabo in v novem letu, v katerem še naprej obljublja odhod iz EU, obrnejo novo stran. "Začnemo lahko novo poglavje v zgodovini naše države, v katerem bomo stopili skupaj in naredili korak naprej enotni," je dejal.

Spričo razkola, ki ga je s sabo prinesel brexit, je Johnson menil, da je napočil čas za končanje delitev, zamere in negotovosti. "Naj bo to trenutek, ko bomo pustili delitve za sabo," je dejal v video poslanici.

Znova je tudi obljubil, da bo Veliko Britanijo do konca januarja popeljal iz EU. "Tisti za peko pripravljen dogovor, o katerem sem toliko govoril med predvolilno kampanjo, ima že naluknjan plastičen ovoj in je v mikrovalovni pečici," je slikovito ponazoril dogajanje glede dogovora o brexitu, ki ga je sklenil z Brusljem, in je trenutno v fazi dokončnega potrjevanja v parlamentu.

Johnson, katerega konservativci so na decembrskih volitvah osvojili veliko večino v parlamentu, je še obljubil, da bodo novo desetletje zaznamovali "dobrobit in priložnosti". Po turbulentnem obdobju v britanski politiki je tudi zagotovil, da v tem letu ne bo novih volitev ali referenduma, poroča spletni portal Politico.

Otok bo konec januarja predvidoma zapustil EU, nato pa bo do konca leta 2020 sledilo prehodno obdobje, v katerem naj bi Bruselj in London sklenila dogovor o prihodnjih odnosih. Prehodno obdobje je mogoče podaljšati enkrat za eno ali dve leti, a Johnson zatrjuje, da tega ne bo storil.