Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Na Kitajskem po novem parom dovoljeno imeti tretjega otroka

Deli na:
Na Kitajskem po novem parom dovoljeno imeti tretjega otroka

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Kitajski ljudski kongres je danes potrdil zakonodajo, ki parom dovoljuje, da imajo tretjega otroka. Z novo sprostitvijo politike na področju načrtovanja družine si oblasti prizadevajo za povečanje rodnosti v državi, ki še naprej upada.

Oblasti v Pekingu so že maja napovedale, da bodo parom dovolile, da imajo tri otroke, zdaj pa je zakon dokončno sprejel stalni odbor kitajskega ljudskega kongresa.

Ta je danes po poročanju britanske BBC sprejel tudi več resolucij, namenjenih povečanju rodnosti in "zmanjšanju bremena" vzgoje otrok. Med drugim ukinjajo denarno kazen, ki jo pari plačujejo, če imajo več otrok, spodbujajo lokalne oblasti k omogočanju starševskega dopusta, povečanje zaposlitvenih pravic žensk ter izboljšanje infrastrukture za varstvo otrok, poročanje kitajske tiskovne agencije Xinhua povzema BBC.

Na Kitajskem je skoraj 40 let veljala sporna politika enega otroka, ki so jo oblasti v strahu pred staranjem prebivalstva in gospodarsko stagnacijo sprostile leta 2016. Takrat so parom dovolile, da imajo dva otroka.

Kljub prizadevanjem vlade, da bi pare spodbudila, da imajo otroke, pa število rojstev na Kitajskem še naprej upada. Leta 2020 je po podatkih kitajskega statističnega urada padlo na rekordno nizkih 12 milijonov.