Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

maja-ogorevc, delovna-akcija Njena.si

Skromna, a čista hiška doživlja pravljično ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Johnson bo poskušal Merklovo prepričati v nova pogajana o brexitu

Deli na:
Johnson bo poskušal Merklovo prepričati v nova pogajana o brexitu

Boris Johnson - Foto: Profimedia

Novi britanski premier Boris Johnson se bo danes v Berlinu sestal z nemško kanclerko Angelo Merkel, v ospredju pogovorov bo brexit. V začetku tedna je Johnson pozval Berlin k ponovnim pogajanjem o brexitu, zavzel pa se je tudi za zamenjavo irskega varovala. Merklova je v odzivu zavrnila ponovna pogajanja.

Johnson je v ponedeljek Nemčijo in Francijo, ki jo bo obiskal v četrtek, pozval, naj spremenita svoje stališče in privolita v pogajanja o novem sporazumu o britanskem izstopu iz Evropske unije.

Britanski premier je poleg tega v ponedeljek v pismu predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku predlagal črtanje irskega varovala iz sporazuma, ki ga je sklenila njegova predhodnica Theresa May. "Predlagam, da se varovalo nadomesti z zavezo, da se takšne ureditve uvede do konca prehodnega obdobja in v okviru prihodnjih odnosov," je zapisal.

Evropska unija je v torkovem odzivu sporočila, da pismo britanskega premierja "ne predvideva zakonite operativne rešitve za preprečitev ponovne vzpostavitve trde meje na Irskem otoku". Varovalo je sicer namenjeno ravno temu.

Nemška kanclerka je medtem zavrnila ponovna pogajanja o izstopnem sporazumu. "Ko bomo našli praktično rešitev, s katero bomo ohranili velikonočni sporazum in obenem lahko določili meje notranjega trga, ne bomo več potrebovali varovala," je povedala. "Seveda bomo razmišljali o praktičnih rešitvah," je napovedala. Dejala je, da bi lahko te našli tudi v krajšem času.

Johnson se bo pred vrhom skupine G7, ki bo konec tedna v francoskem Biarritzu, v Parizu v četrtek sestal še s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom.