Revija Reporter
Svet

"Samozavestni" Johnson prepričan v dogovor pred brexitom

STA

16. sep. 2019 5:55

Deli na:

Jean-Claude Juncker

Reuters

Britanski premier Boris Johnson se bo s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem danes v Luksemburgu pogovarjal o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije. To bo njuno prvo srečanje, odkar je Johnson postal britanski premier. Medtem ko je Johnson pred pogovori optimističen, v Bruslju ne pričakujejo preboja.

Britanski premier se bo danes sešel tudi z luksemburškim kolegom Xavierjem Bettelom.

Johnson je pred srečanjem z Junckerjem za časnik Mail on Sunday dejal, da je "zelo samozavesten", da bosta strani dosegli dogovor pred brexitom, predvidenim za 31. oktober. Če dogovora ne bo, pa bo našel način, da zaobide odločitev britanskega parlamenta, ki ga zavezuje k preložitvi izstopa iz unije, je zatrdil.

Britanski premier je tudi ocenil, da potekajo dobri pogovori glede vprašanja meje na irskem otoku. Jabolko spora je t. i. irsko varovalo, katerega namen je ohranitev odprte meje med Irsko in Severno Irsko, Velika Britanija pa bi ostala del evropske carinske unije, dokler ne bi dosegli trgovinskega sporazuma.

Johnson želi odstraniti varovalo iz ločitvenega sporazuma in trdi, da si prizadeva za alternativne rešitve. A London alternativnih predlogov doslej ni podal, v EU pa trenutno ne vidijo druge možnosti za preprečitev trde meje na irskem otoku in ohranitev velikonočnega mirovnega sporazuma. EU poudarja, da je cilj, da varovala ne bi bilo treba nikoli uporabiti in da bi našli ustrezno rešitev v okviru pogajanj o sporazumu o prihodnjem partnerstvu.