mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Bruslju naredili križ čez AstraZeneco in Johnson & Johnso: kupili bodo 1,8 milijarde odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja!

Deli na:
V Bruslju naredili križ čez AstraZeneco in Johnson & Johnso: kupili bodo 1,8 milijarde odmerkov cepiva BioNTecha in Pfizerja!

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

EU se po težavah z dobavo cepiv družb AstraZeneca in Johnson & Johnson osredotoča na sodelovanje z BioNTechom in Pfizerjem, s katerima začenja pogajanja o novi pogodbi za še 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023. Poleg tega bosta ti podjetji še 50 milijonov odmerkov cepiva preusmerili iz druge polovice leta v drugo četrtletje.

BioNTech in Pfizer bo EU v drugem četrtletju pospešeno zagotovil še 50 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19 iz pošiljk, ki so bile sicer predvidene za zadnje četrtletje tega leta, je danes povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Skupaj naj bi tako BioNTech in Pfizer v drugem četrtletju EU dostavila 250 milijonov odmerkov cepiv.

Teh 50 milijonov odmerkov se po po besedah von der Leynove med članice razdelilo po načelu pro rata glede na prebivalstvo.

Poleg tega začenja EU z BioNTechom in Pfizerjem pogajanja o tretji pogodbi o dobavi še 1,8 milijarde odmerkov cepiva v letih 2022 in 2023, je sporočila predsednica komisije. Pri tem je kot ključno izpostavila prizadevanja za okrepitev in podaljšanje imunosti ter prilagajanje cepiv novim različicam novega koronavirusa.

Von der Leynova je sicer izpostavila, da se tempo cepljenja v EU krepi. Članice so po torkovih podatkih prejele več kot 126 milijonov odmerkov cepiv. Po današnjih podatkih so cepili 100 milijonov Evropejcev, od tega več kot 27 milijonov z obema odmerkoma.