Revija Reporter
Svet

Joe Biden zahteva objavo Trumpovega klica, v katerem naj bi ta ukrajinskega predsednika spodbujal k preiskavi Bidena

STA

21. sep. 2019 14:37 Osveženo: 14:39 / 21. 9. 2019

Deli na:

Joe Biden

Reuters

Vodilni predsedniški kandidat ameriških demokratov Joseph Biden je v petek zahteval takojšnje razkritje prepisa telefonskega klica, v katerem naj bi ameriški predsednik Donald Trump tujemu voditelju podal neprimerno obljubo. Gre za zgodbo, v kateri naj bi Bela hiša Ukrajino spodbujala k preiskavi Bidna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Najmanj, kar bi moral storiti Donald Trump, je takojšnja objava prepisa tega klica, da lahko Američani presojajo sami," je na Twitterju zapisal Biden.

Najnovejša politična kriza v ZDA se je razvila v zadnjih dneh, potem ko je Washington Post poročal o žvižgaču v ameriški obveščevalni skupnosti, ki je prijavil Trumpove neprimerne obljube. Te naj bi se zgodile v pogovoru z novim ukrajinskim voditeljem Volodimirjem Zelenskim.

"Če so ta poročila resnična, potem res ni nobene meje pri pripravljenosti predsednika Trumpa na zlorabo položaja in poniževanje naše države," je dejal Biden.

Ameriški predsednik naj bi Zelenskemu obljubljal finančno in drugo pomoč v zameno za uvedbo preiskave poslov Bidnovega sina Hunterja v Ukrajini. Hunter Biden je leta 2014 vstopil v upravni odbor ukrajinskega energetskega podjetja Burisma Holdings, ki je osumljeno koruptivnih praks, a nanj osebno ne letijo nobene obtožbe.

Trump zanika kakršno koli sporno delovanje. Zatrdil je, da so njegovi pogovori s tujimi voditelji "vedno primerni" in žvižgača, katerega identiteta mu po lastnih besedah ni znana, ocenil za "strankarskega".

Medtem ko naj bi Trump Zelenskega v enem klicu osemkrat pozval, naj sodeluje z njegovim odvetnikom Rudyjem Giulianijem v preiskavi Hunterja Bidna, so ZDA zadrževale 250 milijonov dolarjev vojaške pomoči Ukrajini. Trump sicer te pomoči v telefonskem pogovoru ni omenil. Paket je bil končno potrjen prejšnji teden.

Zadeve se je sicer že lotil ameriški kongres, saj bo naslednji teden za zaprtimi vrati pred člani odbora predstavniškega doma za obveščevalne službe pričal visoki obveščevalni uradnik Bele hiše.

Giuliani je v četrtek zvečer na ameriški televiziji CNN priznal, da je prepričeval ukrajinske oblasti, naj uvedejo korupcijsko preiskavo proti mlajšemu Bidnu. A je vztrajal, da s tem ni nič narobe. "Predsednik, ki izvoljenemu predsedniku koruptivne države reče, da naj preišče primere korupcije, ki se dotikajo ZDA, opravlja svoje delo," je o Trumpovem klicu zapisal na Twitterju.

Ukrajinska stran je o telefonskem pogovoru, ki se je zgodil 25. julija, navedla, da se je dotikal tudi primerov korupcije.

Trump je medtem poudaril, da očitano mu dejanje nima nobenega smisla. "Praktično kadar koli govorim prek telefona s tujim voditeljem, se zavedam, da morda pogovor poslušajo mnogi posamezniki iz različnih ameriških agencij, da ne omenjam drugih držav," je v četrtek zapisal na Twitterju. "Zavedajoč se tega, je kdo tako neumen, da misli, da bi rekel kar koli neprimernega tujemu voditelju v potencialno zelo 'gosto poseljenem' klicu?" je dodal.