Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Slavni ESPN povzdiguje Luko Dončića: NBA že težko čaka čudežnega slovenskega dečka!

Deli na:
Slavni ESPN povzdiguje Luko Dončića: NBA že težko čaka čudežnega slovenskega dečka!

Slavni ameriški športni portal ESPN se je razpisal o slovenskem košarkarju Luki Dončiću, ki naj bi spremenil ameriško percepcijo o evropskih košarkarjih.

ESPN, sicer spletni portal mogočne istoimenske športne televizije, ki je v ZDA skoraj sinonim za šport, je v Madrid poslal svojo novinarko, ki je Luko nekaj dni spremljala in o njem napisala izčrpen profil. Mladi košarkar je novinarki v porscheju panameri razkazal Madrid, jo odpeljal svoj svojo naljubšo restavracijo (Hard Rock Cafe) in ji zaupal še nekaj stvari o svojem življenju, hobijih in o tem, kaj ga je doslej najbolj navdušilo v ZDA.

Luka Dončić bo na letošnjem naboru lige NBA gotov izbran pri vrhu, a vseeno so nekateri odgovorni v NBA ekipah zaradi tega nervozni. Čeprav je v najmočnejši košarkarski ligi kopica zvezdnikov iz Evrope in so Evropejci že zdavnaj razblinili dvome o svoji primernosti za kosanje z ameriškimi košarkarji – navsezadnje je bil Dirk Nowitzki celo najkoristnejši igralec lige. NB ekipe Evropejce nerade izbirajo pri vrhu nabora. Vendar, poudarja Kimesova, Luka Dončić ni Darko Miličić. Omenjeni srbski košarkar je bil leta 2003 drugi izbor na naboru in velja za eno največjih polomij naborov. Visokega mesta ni nikoli upraviči, pri Detroitu, ki ga je izbral, pa so se zaradi Miličića še leta tolkli po glavi – vzeli so ga namreč pred kopico bodočih superzveznikov lige, med drugim Carmelom Anthonyjem in Dwyaneom Wadeom.

Pri Dončiću ni strahu, da bo polomija, menijo košarkarski strokovnjaki. Tako dober, kot je on pri 19 letih, ni bil noben drug Evropejec, ki je zaigral v NBA. Ne Nowitzki ne Pau Gasol in ne latvijski zvezdnik ekipe New York Knicks Kristaps Porzingis, s katerim je imel naš košarkar odmeven dvoboj na evropskem prvenstvu. Porzingis je mnenja, da noben mlad ameriški košarkar, ki je v minuli sezoni igral na kateri od ameriških univerz, v evroligi, ne bi bil niti blizu Dončiću. Evroliga sicer velja za drugo najmočnejše košarkarsko tekmovanje na svetu. Statistika podkrepljuje Latvijčevo trditev – ne samo dosežene točke, tudi napredna statistična merila ga uvrščajo na sam vrh ne samo evropskih, ampak kar svetovnih talentov zadnjega desetletja.

Vseeno so menedžerji NBA ekip nervozni. Skoraj gotovi so, da bo Luka v NBA uspeh, niso pa prepričani, da bo tako dober, kot nekateri drugi košarkarji s kolidža, ki so Lukovi tekmeci za prvo najvišja mesta na naboru. Da naj bi imeli ti višjo »streho« od Dončića, menijo nekateri Američani, ki jim ne gre v glavo, da je 19-letnik tako dober.



Kinesova v članku prinaša še mnenja ljudi, ki Dončića poznajo. Je bolj zadržan kot Goran Dragić, o njem pravi Dončićev španski agent Quique Villalobos. In jaz sem lepši od Gorana, se šali Luka, ki je med druženjem z novinarko svojega mentorja iz reprezentance tudi poklical. »Z Miamijem izgubljamo, tako da lahko prideš,« je Goran mladega kolega povabil v svojo ekipo.

Članek prinaša še nekaj podrobnosti o Luki, ki tako kot mnogi drugi vrstniki prosti čas prebija ob igranju video iger (Overwatch je trenutni favoriti). Kinesovi je zaupal, da je mu je v NBA še posebej všeč igra mladega zvezdnika Philadelphie Bena Simmonsa, vsestranskega košarkarja, ki lahko tako kot Luka igra na različnih položajih.

O nogometnem zvezdniku Cristianu Ronaldu, ki je prav tako član pogona madridskega Reala, Luka pravi, da je preveč slaven, saj sploh ne more na ulico. Sam tega problema nima, čeprav tudi njega ljudje prepoznavajo.

V NBA ga bo morda spremljala mam Mirjam Poterbin, a Luka vztraja, da v tem primeru ne bosta živela pod isto streho. Ko bo junija letos izbran pri vrhu nabora NBA, bo podpisal milijonsko pogodbo in čas bo, da se osamosvoji.