Aleksa Balašević Svet24.si

Balaševićev sin obžaluje vse, kar je storil v ...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

kaloh irgl logar Jure Klobcar Reporter.si

Nižje plače za Logarja in upornike iz SDS: ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Gorski zdravnik Revija Stop

»Dr. Gruberja so Slovenci vzeli za svojega«

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Jemen naj bi preprečil teroristični napad Al Kaide

Deli na:
Jemen naj bi preprečil teroristični napad Al Kaide

Foto: Reuters

Jemen je včeraj sporočil, da so preprečili napad teroristične mreže Al Kaida na tuj naftni terminal, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sporočilo jemenske vlade je tako prvi namig o naravi grožnje Al Kaide, zaradi česar so ZDA v nedeljo množično zaprle svoja diplomatska predstavništva v regiji.

Jemenska veja Al Kaide je načrtovala napad na naftni terminal Mina al Daba ob Arabskem morju, ki ga vodi kanadsko podjetje, in napad na objekt za naftne derivate. Teroristi pa so hoteli zaposlene, med drugim zahodne strokovnjake, pri tem vzeti za talce, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik jemenske vlade Radžeh Badi.

Skrajneži so poleg tega načrtovali zavzetje Mukale, pristaniškega mesta s približno 100.000 prebivalci in prestolnice province Hadramavt, prav tako pa območje Gajl Bavazir severno od Mukale, kjer so skrajneži Al Kaide letos začasno razglasili islamski emirat.

Svoje napade pa so skrajneži hoteli izvesti v vojaških uniformah. "Načrtovali so, da se bodo pretvarjali, da so pripadniki varnostnih sil, ki protestirajo za dodatke, nato pa bi napadli pristanišče," je dejal Badi.

"Če jim ne bi uspelo prevzeti nadzora nad objekti, so načrtovali, da bodo tuje strokovnjake vzeli za talce," je dodal. Napad je bil načrtovan na 27. dan muslimanskega postnega meseca ramadan, se pravi v ponedeljek. Načrte so skrajnežem preprečili dva dni pred izvedbo napadov, je še razkril Badi.


Sporočilo jemenske vlade je sledilo napadu ameriškega brezpilotnega letala na vzhodu Jemna, v katerem je bilo včeraj ubitih sedem domnevnih skrajnežev, povezanih z Al Kaido. Letalo je obstreljevalo dve vozili v južni provinci Šabva.

V Jemnu medtem varnostne razmere ostajajo zaostrene zaradi groženj z napadi Al Kaide na Arabskem polotoku, ki je po mnenju Washingtona najbolj dejavna in nevarna veja Al Kaide. Pred ključnimi institucijami in tujimi predstavništvi v prestolnici Sana je jemenska vojska s tanki.

ZDA in Velika Britanija sta sicer zaprli svoji veleposlaništvi v Sani in umaknili svoje osebje. Svoji diplomatski predstavništvi sta zaprli tudi Nemčija in Francija, Nizozemska pa je državljane pozvala, naj zapustijo državo.

Ameriško zunanje ministrstvo je že v torek ameriške državljane pozvalo, naj zaradi povečane teroristične grožnje nemudoma odidejo iz Jemna.

Pred tem so ZDA v nedeljo začasno zaprle najmanj 25 diplomatskih predstavništev v arabskem svetu; 19 jih ostaja zaprtih do sobote. Tudi za to potezo so se odločile zaradi groženj s terorističnimi napadi s strani jemenske in savdske veje Al Kaide.