stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izraelsko rušenje domov Palestincev po oceni Human Rights Watch vojni zločin

Deli na:
Izraelsko rušenje domov Palestincev po oceni Human Rights Watch vojni zločin

Foto: Reuters

Izraelska politika rušenja domov Palestincev, ki so bili vpleteni v napade na Izraelce, bi lahko pomenila vojni zločin, ker gre za kolektivno kaznovanje, je včeraj opozorila organizacija za človekove pravice s sedežem v New Yorku Human Rights Watch.

"Izrael naj preganja, obsoja in kaznuje kriminalce, ne pa da se maščuje z rušenjem, ki škodi celotnim družinam," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal namestnik direktorja organizacije, pristojnega za Bližnji vzhod in severno Afriko, Joe Stork.

"S to politiko, za katero Izrael trdi, da pomeni svarilo, namerno in nezakonito kaznuje ljudi, ki niso storili ničesar narobe. Ko jo izvaja na zasedenih ozemljih, vključno z vzhodnim Jeruzalemom, to preraste v kolektivno kaznovanje, vojni zločin," je opozoril.

Izrael je pozval k moratoriju na to politiko.

Izrael je letos doslej uničil pet domov, sedem rušitev pa je še načrtovanih v vzhodnem Jeruzalemu in na Zahodnem bregu, je še opozoril Human Rights Watch.

Politika uničevanja domov po napadih tudi v samem Izraelu velja za sporno. Leta 2005 so jo začasno odpravili, ker naj glede na ugotovitve vojske ne bi bila učinkovita, znova pa so jo uvedli leta 2008 po nizu napadov arabskih prebivalcev vzhodnega Jeruzalema.

Izraelske oblasti želijo potencialne napadalce odvrniti od napadov, saj naj bi na ta način vedeli, kako visoko ceno bo morala plačati njihova družina.