sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Rusija v Sirijo poslala več kot 50 vojaških letal in helikopterjev

Deli na:
Rusija v Sirijo poslala več kot 50 vojaških letal in helikopterjev

Foto: Reuters

Rusija je poslala več kot 50 vojaških letal in helikopterjev, pa tudi marince, padalce in pripadnike specialnih enot v Sirijo, kjer od srede izvaja letalske napade na skrajneže Islamske države (IS), je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Moskva je izrazila tudi pripravljenost, da napade razširi na položaje IS v Iraku.

To je prvič, da je Moskva uradno pojasnila obseg svoje vojaške prisotnosti v Siriji v pristanišču Tartus, kjer ima ruska vojska logistiko, in predvsem na letališču blizu Latakije, kjer si je zgradila vojaško oporišče, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

General Igor Konašenkov, tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva, je dodal, da omejenih več kot 50 letal in helikopterjev izvaja napade na položaje Islamske države.

Ni pojasnil, za katere tipe letal gre. Ameriški viri so za AFP povedali, da gre za štiri bombnike Su-34, 12 bombnikov Su-25, 12 bombnikov SU-24, štiri lovce Su-30 in okoli 20 helikopterjev.

Marinci, padalci in specialci so namenjeni za zaščito ruskih vojaških objektov. Kot je še povedal Konašenkov, so za zavarovanje Tartusa in letalskega oporišča blizu Latakije poslali taktični pehotni bataljon marincev.

Kot navaja AFP imajo ruski bataljoni praviloma najmanj 500 vojakov. Ruski mediji sicer navajajo, da naj bi bilo v Siriji najmanj 1700 ruskih vojakov.

Predvidene so tudi rotacije s specialnimi enotami črnomorske flote in padalci, je še sporočilo obrambno ministrstvo.

Visoki uradnik obrambnega ministrstva Ilja Rogačev je medtem za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti danes dejal, da je Rusija pripravljena razmisliti o razširitvi letalskih napadov tudi v Irak, če bo za to zaprosil Bagdad oziroma če bo to določala resolucija VS ZN na podlagi volje iraške vlade.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes to že zanikal. "Ne načrtujemo razširitve letalskih napadov v Irak," je dejal na novinarski konferenci na sedežu ZN v New Yorku. Poudaril je, da jih Bagdad k temu ni povabil, da pa imajo skupaj s Sirijo veliko informacij o IS in njegovih operacijah, kar je lahko koristno za Irak.

Iraški premier Haider al Abadi je sicer v sredo v pogovoru za francosko televizijo France 24 dejal, da bi razmislili o tem, da bi ruska letala obstreljevala položaje IS v Iraku, če bi jim Moskva to ponudila. "Obstaja možnost. Če nam bodo to ponudili, bomo o tem razmislili," je dejal, še poroča AFP.