Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izraelci izbirajo med Netanjahujem in Hercogom

Deli na:
Izraelci izbirajo med Netanjahujem in Hercogom

Foto: Reuters

Izraelski volivci bodo danes na predčasnih volitvah izbirali, ali jih bo še naprej vodil sedanji desni premier Benjamin Netanjahu ali bo vladno krmilo prevzel vodja levosredinske Sionistične unije Izak Hercog (foto). Po napovedih javnomnenjskih raziskav bi lahko največ glasov osvojil slednji, a bo težko sestavil vladno koalicijo.

Glede na zadnje ankete bi Sionistična unija, ki so jo decembra lani vzpostavili Hercogovimi laburisti in stranko Hatnua pod vodstvom nekdanje zunanje ministrice Cipi Livni, lahko v 120-članskem knesetu dobila 25 ali 26 sedežev. Netanjahujevemu Likudu napovedujejo štiri sedeže manj.

Odločilna bo volilna udeležba, saj je bilo še v zadnjih dneh petina od skupno 5,8 milijona volilnih upravičencev še neodločenih.

V parlament naj bi se uspelo uvrstiti okoli desetim ali celo enajstim strankam, od arabskih do ultraortodoksno judovskih. Ankete so kazale, da bi desne stranke lahko osvojile več poslanskih mandatov, kar naj bi nato dalo prednost Netanjahuju pri sklepanju vladne koalicije, četudi morda ne bo osvojil največ glasov.

Napeta predvolilna kampanja je bila zelo polarizirana, v bistvu pa se je vrtela predvsem okoli vprašanja, ali naj po šestih letih Izrael še naprej vodi kontroverzni "Bibi" Netanjahu ali pa je prišel čas za nekoga novega. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, gre pravzaprav za neke vrste referendum glede Netanjahujevega še tretjega mandata, potem ko se je decembra odločil za predčasne volitve, dve leti pred koncem mandata.

V ospredju Netanjahujeve kampanje so bila predvsem varnostna vprašanja, zlasti nastajajoči dogovor med Iranom in šesterico velesil glede iranskega jedrskega programa. Pomemben je bil tudi mirovni proces s Palestinci, ki je pod Netanjahujem praktično povsem zamrl. Hercog obljublja, da bo tu politiko obrnil nazaj k miru. Napovedal je pogovore s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom v desetih dneh po izvolitvi.