pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Ta teden slovo še enega ministra

Deli na:
Ta teden slovo še enega ministra

Foto: Bobo

Popraznični teden prinaša okrnitev vladnega moštva. DZ se bo predvidoma v četrtek seznanil z odstopom ministrice Klavdije Markež, po dosedanjih napovedih poslancev je pričakovati še razrešitev ministra Janka Vebra. Poleg novih ministrskih imen pa bo morala vladna koalicija najti tudi soglasje o prihodnjem sodelovanju in utrditi razrahljane odnose.

Kadrovski zapleti v vladnih vrstah so namreč nekoliko razrahljali odnose v koaliciji. Na različnih bregovih so v primeru obrambnega ministra Vebra, ob vnovični izpraznitvi mesta šolskega ministra pa so na največjo vladno stranko tudi s strani koalicijskih partneric leteli očitki glede težav s kadri.

V SD so nasprotno od premierja Mira Cerarja, ki predlaga Vebrovo razrešitev zaradi navodil Obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo glede analize posledic privatizacije Telekoma, prepričani, da je Veber ravnal zakonito in Cerarju očitajo kršitev koalicijskega sporazuma. Da v DZ ne bodo podprli premierjevega predloga za razrešitev, ker je bil ministrov namen korekten, čeprav se je zadeve nerodno lotil, so napovedali tudi v DeSUS.

A Vebrov odhod z ministrskega položaja praktično ni pod vprašajem. Glasove za razrešitev so poleg SMC doslej že jasno napovedali poslanci NSi; glede na to, da ga ne bodo podprli niti v SDS, torej skoraj ni možnosti, da predlog razrešitve, za katerega je v DZ potrebna navadna večina, ne bi dobil zadostne podpore.

Postavlja se le še vprašanje, ali bo do glasovanja o premierjevem predlogu sploh prišlo, saj lahko Veber - tako kot se je v preteklosti v podobnih primerih že zgodilo - odstopi tudi v času obravnave predloga v DZ. O sklicu te seje, ki bo na zahtevo poslancev SMC izredna, bo v torek odločil kolegij, predlagan termin pa je četrtek ob 14. uri.

Vebrov odstop po tem, ko bo v DZ pojasnil svoje stališče, za kar je tudi sam izrazil željo, bi po mnenju nekaterih tudi zelo olajšal nadaljnje sodelovanje SD v koaliciji, ki so ga tudi nekateri posamezniki iz stranke postavljali pod vprašaj. V SD nadaljnjih potez pred četrtkovo sejo niso želeli napovedovati, po četrtkovem razpletu pa pričakujejo, da se bodo znotraj stranke in s koalicijskimi partnerji pogovorili. "Potrebujemo stabilno vlado. Vendar ni prav, da stabilnost koalicije branimo samo Socialni demokrati, povsem enako upravičeno pričakujemo tudi od ostalih dveh partneric," je minuli teden poudaril predsednik SD Dejan Židan. Po njegovih besedah bo odločitev SD glede sodelovanja v koaliciji kolektivna.

Kolektivna je bila tudi odločitev ministrov SD, ki se zaradi dopusta minuli četrtek niso udeležili seje vlade. Medtem ko so nekateri ministri po seji ocenili, da je ta potekala kot običajno, po besedah podpredsednika vlade in ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja niso bili navdušeni nad odsotnostjo prav vseh treh ministrov iz vrst SD. Pri tem gre morda, kot je dejal, za prikrito sporočilo.

A mnogi so prepričani, da SD druge izbire kot obstoja v koaliciji niti nima, saj bi se v opoziciji izgubila. "Če gredo v opozicijo, te stranke ni več," je prepričan tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec. Tudi sam je poudaril, da Slovenija potrebuje stabilno vlado, če želi nadaljevati z gospodarsko rastjo, in zagotovil, da bo stranka DeSUS to zagotavljala.

Obstanek SD v koaliciji in predlog kandidata za novega obrambnega ministra pričakuje tudi premier Miro Cerar. Sam pa bo moral poiskati novega kandidata za vodenje ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, saj je Klavdija Markež, ki je konec marca nasledila Stanko Setnikar Cankar, le dva dni po prevzemu poslov odstopila s položaja zaradi očitkov, da je njeno magistrsko delo plagiat.

Tako so Cerarju, ki je bil kritičen do Vebra, v SD kmalu vrnili kritiko. Predsednik SD Židan je ob tem, ko je Markeževa kot četrta ministrica te vlade iz kvote SMC ponudila odstop, opozoril na odgovornost Cerarja, ki je Markeževo predlagal, in ocenil, da je število kadrovskih težav te vlade veliko. Prvak DeSUS Karl Erjavec pa je omenil, da imajo težave s kadri ponavadi nove stranke, v katerih so nepreverjeni ljudje.

Toda v največji vladni stranki odgovarjajo, da so pričakovanja ljudi pri SMC precej višja kot pri ravnanju drugih strank. To je podpredsednik SMC in predsednik DZ Milan Brglez dejal prejšnji teden v pogovoru za Televizijo Slovenija, kjer je odločitev Markeževe o odstopu označil kot pravilno. "Smo mlada stranka, zato smo morali ljudem verjeti na besedo in dokler ta beseda ni prelomljena, zaupamo," je dejal Brglez.

Predsednik SMC in premier Cerar je primer Markeževe označil za posebej nesrečnega, saj da je v fazi preverjanja kandidatke dobil zagotovila, da takšnih spornih ravnanj ni bilo. Priznal je, da je objektivna odgovornost tudi na njem in da mora to zadevo sedaj popraviti. Markeževa se je konec minulega tedna odpovedala tudi vnovičnemu prevzemu poslanske funkcije, v parlamentu glede na napovedi tako ali tako ne bi mogla biti več članica poslanske skupine SMC. V poslanskih vrstah jo je po njeni izvolitvi za ministrico sicer že nadomestil Dušan Radič.