Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Raiven, polfinalni večer, Evrovizija 2 Njena.si

Evrovizija: Raiven se je uvrstila v finale ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Izmenjava ujetnikov med ZDA in Iranom: izpuščen tudi dopisnik Washington Posta

Deli na:
Izmenjava ujetnikov med ZDA in Iranom: izpuščen tudi dopisnik Washington Posta

Foto: Twitter

Iranske oblasti so včeraj iz zapora izpustile štiri Irance z dvojnim državljanstvom, med njimi tudi iransko-ameriškega dopisnika Washington Posta iz Teherana Jasona Rezaiana, ki so ga aretirali julija 2014 in ga lani obsodili na zapor zaradi vohunjenja. ZDA so v zameno izpustile iz zapora sedem Irancev, 14 pa oprostile obtožb.

Iranci so iz zapora izpustili tudi Saeeda Abedinija, iransko-ameriškega pastorja iz Idaha, ki so ga januarja 2013 obsodili na osemletno zaporno kazen zaradi vloge, ki naj bi jo imel pri ustanavljanju skrivnih krščanskih cerkva v Iranu.

Izpustitev četverice so potrdile tudi ZDA ter dodale, da sta ob omenjenih dveh bila izpuščena še marinec Amir Hekmati, ki so ga prijeli avgusta 2011, in Nosratollah Khosravi-Roodsari, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zamenjavi so ZDA izpustile iz zaporov sedem Irancev, od tega šest iransko-ameriških državljanov. Umaknili so še obtožbe in Interpolove tiralice proti 14 Irancem, za katere so ocenili, da z zahtevo po izročitvi ne bodo uspeli, je povedal neimenovani ameriški uradnik.

Pred tem je iranski državni tožilec Abas Džafari Dolatabadi sporočil samo, da so v okviru izmenjave zapornikov iz zapora izpustili štiri iranske zapornike z dvojnim državljanstvom, ni pa povedal, za koga gre.

V okviru drugega procesa bo Iran izpustil še Američana Matthewa Treviticka, poroča AFP.

Ameriški uradnik je še povedal, da je Iran tudi obljubil pomoč ZDA pri ugotavljanju, kje je Robert Levinson, bivši agent FBI, ki je pogrešan od marca 2007 v Iranu.

Do izmenjave zapornikov prihaja na dan, ko naj bi objavili uveljavitev julija doseženega zgodovinskega sporazum z Iranom o njegovem jedrskem programu. O zadnjih podrobnostih sporazuma se sedaj na Dunaju pogovarjata ameriški državni sekretar John Kerry in iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif. Slednji se je pred tem o tem včeraj na Dunaju pogovarjal z visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini. Nato naj bi se sestali še vsi trije.