Revija Reporter
Svet

Islamska država prevzela odgovornost za napad v Teheranu

STA

7. jun. 2017 9:29 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

V iranski prestolnici Teheran sta se danes skoraj sočasno zgodila napada na iranski parlament in mavzolej nekdanjega voditelja ajatole Homeinija.

V napadih so bili po najnovejših podatkih ubiti trije ljudje, več jih je bilo ranjenih. Z obeh lokacij poročajo o streljanju in samomorilskih napadih. Odgovornost za napada je prevzela Islamska država.

Poročanje medijev o obeh incidentih se med seboj sicer razlikuje. Medtem ko nekateri navajajo, da je v zgradbi parlamenta le en strelec, drugi poročajo o treh moških, oboroženih s puškami in pištolami. Po tretji verziji naj bi v parlament vdrli štirje napadalci, od katerih se je eden razstrelil.

Nekateri iranski mediji navajajo, da je bil v tem napadu ubit en varnostnik, osem ljudi je ranjenih.

Po navedbah prič se je incident v parlamentu že končal, potem ko je v stavbo in njeno okolico prišlo večje število policistov. Drugi viri omenjajo, da napad v parlamentu še traja.

Nekateri mediji poročajo, da so bili med napadom v poslopju parlamenta tudi poslanci, ki so bili pod vodstvom predsednika parlamenta Alija Laridžanija na parlamentarnem zasedanju.

Skoraj sočasno so o strelskem napadu poročali tudi iz okoli 20 kilometrov oddaljenega mavzoleja nekdanjega iranskega verskega in političnega voditelja ajatole Homeinija, ustanovitelja sodobnega Irana. Po navedbah iranskih državnih medijev je v grobnico na jugu Teherana vdrl oboroženec in ustrelil več ljudi. Nekateri omenjajo tudi eksplozijo v mavzoleju.

Agencija Fars poroča, da so v grobnico vdrli štirje napadalci in začeli streljati okoli sebe, pred mavzolejem pa naj bi se razstrelila samomorilska napadalka. Po navedbah tiskovne agencije Ilna je bil v tem napadu ubit en človek, ranjenih naj bi bilo pet.

Kasneje je iranska državna televizija poročala o še enem samomorilskem napadu v mavzoleju.