Tony Cetinski - Krik (Deliverable V-T1-T-SG)4490 Svet24.si

Priljubljeni pevec razkril, kako je včasih ...

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iz sveta pozivi k umiritvi razmer v Kazahstanu

Deli na:
Iz sveta pozivi k umiritvi razmer v Kazahstanu

Protesti v Kazahstanu. - Foto: Profimedia

Iz sveta se vrstijo pozivi k umiritvi razmer v Kazahstanu. Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je pozvala k izpustitvi ljudi, ki so le mirno protestirali. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pozval k mirni rešitvi krize. Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell pa je izrazil zaskrbljenost.

Bacheletova je opozorila, da se lahko smrtonosno silo uporabi le kot skrajni ukrep in se zavzela za pravico do mirnega protestiranja. "Ljudje imajo pravico do mirnega protestiranja in svobode izražanja," je sporočila v izjavi.

Ocenila je še, da izklop interneta ni odgovor na krizo, vendar predstavlja grožnjo, da bo to še dodatno spodbudilo nasilje in nemire, poročajo tuje tiskovne agencije.

Blinken pa je danes po telefonu govoril s svojim kazahstanskim kolegom Muhtarjem Tileuberdijem. V pogovoru je poudaril podporo ZDA ustavnim institucijam Kazahstana in svobodi medijev, zavzel se je še za mirno rešitev, ki bo spoštovala pravice ljudi, je sporočil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price.

Zaskrbljenost nad dogodki v Kazahstanu pa je izrazil Borrell. "Treba je zagotavljati pravice in varnost civilistov. Zunanja vojaška pomoč spominja na situacije, ki se jim lahko izognemo," je tvitnil.



K zadržanosti je medtem pozval francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian. Podobno je britanska vlada posvarila pred nadaljnjim zaostrovanjem in pozvala k mirni rešitvi.

Nemška vlada je medtem izdala opozorilo pred potovanji v Kazahstan.

Kazahstan, ki je dolgo veljal za eno najstabilnejših nekdanjih srednjeazijskih republik nekdanje Sovjetske zveze, se zaradi protestov že sooča z največjo krizo v zadnjih desetletjih. Na protestih je umrlo že več deset ljudi, točno število ni znano. Po zadnjih podatkih je umrlo najmanj 18 policistov, več kot 700 jih je ranjenih.

Protesti so izbruhnili zaradi povišanja cen plina. Kazahstanska vlada je sicer danes sprejela odločitev o omejitvah cen za utekočinjen naftni plin za šest mesecev.