Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

EU pozvala Rusijo k takojšnjemu končanju zlonamernih kibernetskih aktivnosti v več državah članicah

Deli na:
EU pozvala Rusijo k takojšnjemu končanju zlonamernih kibernetskih aktivnosti v več državah članicah

Josep Borrell - Foto: Reuters

Evropska unija je Rusijo obtožila vpletenosti v nesprejemljive kibernetske napade, uperjene proti evropskim politikom, in razmišlja o ukrepih za njihovo sankcioniranje, je danes sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Rusijo je v imenu EU pozval, naj se drži norm odgovornega ravnanja držav v kibernetskem prostoru.

EU je z izjavo visokega zunanjepolitičnega predstavnika Borrella pozvala k takojšnjemu končanju zlonamernih kibernetskih aktivnosti zoper posameznike v več državah članicah EU in k spoštovanju norm za odgovorno ravnanje držav v kibernetskem prostoru, so sporočili iz slovenskega predsedstva Svetu EU.

Aktivnosti, poimenovane Ghostwriter, ogrožajo našo varnost ter demokratična načela in vrednote EU, prav tako pa so v nasprotju z normami za odgovorno ravnanje držav v kibernetskem prostoru, ki so jih odobrile vse države članice ZN, je sporočilo slovensko predsedstvo.

"Nekatere države članice EU so opazile zlonamerne kibernetske dejavnosti, ki so označene kot Ghostwriter, in jih povezale z Rusijo," je danes v izjavi sporočil Borrell.

"Zlonamerne" dejavnosti, ki jih morajo vpleteni takoj ustaviti, so bile uperjene proti poslancem, vladnim uradnikom, politikom, novinarjem in predstavnikom civilne družbe. "Takšne dejavnosti so nesprejemljive, saj ogrožajo našo integriteto in varnost, demokratične vrednote in načela ter delovanje naših demokracij," je sporočil.

Moskvo je pozval, naj spoštuje "norme odgovornega ravnanja držav v kibernetskem prostoru", ter dodal, da bo sedemindvajseterica o tem razpravljala na enem od prihodnjih zasedanj in "razmislila o nadaljnjih korakih".

Nemško generalno tožilstvo je v začetku septembra začelo preiskavo številnih nedavnih kibernetskih napadov na nemške politike, saj sumi na vpletenost ruskih tajnih služb.

Po navedbah nemškega zunanjega ministrstva ima nemška vlada zanesljive informacije, da bi lahko omenjene dejavnosti pripisali akterjem v Rusiji, zlasti ruski vojaški obveščevalni službi GRU. Želeli naj bi vplivati na izid parlamentarnih volitev v Nemčiji, ki bodo v nedeljo.

Rusko zunanje ministrstvo je očitke iz Berlina zavrnilo.

Nemški varnostni organi so parlament letos že vsaj trikrat obvestili o kibernetskih napadih na politike s strani tujih obveščevalnih služb. Nekaj vdorov v zasebne račune elektronske pošte zveznih in regionalnih poslancev so že izsledili, domnevno gre za rusko skupino z imenom Ghostwriter, ki naj bi bila specializirana za širjenje dezinformacij.

Primer je prišel na dan v času, ko so odnosi med Berlinom in Moskvo še posebej napeti zaradi številnih primerov vohunjenja, zastrupitve in zaprtja ruskega opozicijskega politika Alekseja Navalnega ter kibernetskih napadov, usmerjenih proti Zahodu.